Hirdetés

Észak-koreai hackerek támadták meg, bosszúból lekapcsolta a weboldalaikat



|

Egy amerikai férfi személyes bosszúhadjáratra indult a hackereket alkalmazó Észak-Korea ellen.

Hirdetés

Észak-Korea lakosságának nagy része nem fér hozzá a ténylegesen globális internethez, hanem csak egy belső hálózatot tudnak használni, az államnak viszont van néhány weboldala, amiken keresztül a világhálón jelen vannak.

Akik érdeklődnek az ország iránt, az utóbbi időszakban észrevehették, hogy ezeken a website-okon egyre gyakoribbak a leállások és kimaradások, amit többen valamilyen állami szervnek tulajdonítottak, úgy vélték, a nem olyan rég tartott koreai rakétakísérletekre érkezhetett válaszként. Egy friss beszámolóból viszont kiderül, hogy egyetlen magánszemély műve volt, hogy az elszigetelt ország órákra gyakorlatilag teljesen eltűnt a netről.

Hirdetés

A hacker maga jelentkezett a Wired nevű lapnál, hogy elmesélje, miért döntött úgy, hogy borsot tör Kim Dzsongun rezsimje orra alá, a támadások bizonyítékaként pedig néhány képernyőfelvételt is küldött az újságíróknak, akik hihetőnek találták a videókat. A P4x álnéven nyilatkozó hacker biztonsági szakértőként dolgozik, és tavaly ő is célpontja volt egy észak-koreai hackertámadásnak, amiben hacker eszközöket és szoftverek biztonsági réseire vonatkozó információkat igyekeztek ellopni. P4x esetében nem jártak sikerrel, mert egy virtuális gépen futtatta a vírust tartalmazó programot, amit elküldtek neki, de így is nyugtalanná tette az eset.

Leginkább viszont az dühítette fel a biztonsági szakértőt, hogy az Egyesült Államok hatóságai részéről ugyan az FBI egyszer felvette vele a kapcsolatot, de semmilyen érdemleges intézkedést nem látott. Lényegi segítséget sem kapott a későbbi támadások megakadályozásában, ahogy érzése szerint azt sem mérték fel, milyen károkat okozhattak a hackerek. Ezért úgy döntött, saját kezébe veszi a feladatot, hogy megüzenje Észak-Koreának, nem támadhatnak meg amerikaiakat bármilyen következmény nélkül.

P4x felmérte az országon kívülről is látogatható észak-koreai weboldalak infrastruktúráját, és azt találta, hogy az őket működtető szerverek és routerek szoftvereiben számos ismert, de még nem patchelt sebezhetőség van jelen. Így egymaga is képes volt rá, hogy túlterheléses támadásokkal térdre kényszerítse a rezsim nyilvános oldalainak jelentős részét, illetve olykor e-mail-kiszolgálókat és más netes szolgáltatásokat is magukkal rántottak a túlterhelt eszközök.

A hacker tudta, hogy ezzel komoly károkat nem okoz majd Kim rendszerének, de fő célja nem ez volt, hanem egyelőre csupán annyi, hogy a népesség érintettsége nélkül egy egy kis bosszúságot okozzon a kormány kiszolgálóinak és felhívja a figyelmüket, hogy saját hackertámadásaik nem maradnak következmények nélkül. A jövőben viszont valamivel ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé, ezért útjára indította a FUNK (azaz F U, North Korea) nevű projektet. Ennek az a célja, hogy P4x szövetségeseket gyűjtsön maga mellé, velük közösen pedig nagyobb léptékű támadásokat szeretne végrehajtani, illetve ehhez közösen szeretne sebezhetőséget keresni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.