Hirdetés

Lecsupaszítva mutatkozott be a Huawei Mate 30 Pro



|

Az amerikai-kínai kereskedelmi csatározás miatt furcsa, felemás szoftverrel mutatták be a legújabb Huawei csúcsmobilt. Erős és sokat tud, de kérdés, mi lesz vele félkarú óriásként.

Hirdetés

Bár az őszi csúcstelefonjait általában októberben szereti bemutatni a Huawei, most már szeptemberben megvillantotta az idei őszre szánt modellt, méghozzá az amerikai szankciók felé egyfajta jelzésképpen egy "semleges" területen, Münchenben. Több egyéb bejelentés is körbevette a kínai gyártó legerősebb telefonját, de egyértelműen mindenki a Mate 30 Pro készülékre volt kíváncsi - több szempontból is. És pont a több szempont miatt még a bemutató után is akad egy csomó kérdésünk, és nem csak nekünk, hanem nagyjából mindenkinek, aki tervezett új Huawei mobilt venni, meg úgy egyáltalán azoknak is, akiket érdekel az elmúlt hónapok legfontosabb teck-politikai huzavonája. De ne szaladjunk előre, nézzük először magát a telefont!

Hirdetés

Az izomzattal minden rendben

A 6,53 hüvelykes, 1176x2400 képpontos AMOLED kijelző felbontásában óvatosabb egyes versenytársak QHD paneljeinél, de az akku élettartama biztosan meghálálja a visszafogottságot - másrészt az első tapasztalatok alapján a Mate 30 Pro kijelzője így is kifejezetten kontrasztos és élénk képet ad. A korábban már kiszivárgott dizájn valósnak bizonyult, a panel kétoldalt lekerekítve majdnem a készülék legaljáig nyúlik, ez pedig azzal jár, hogy fizikai gombok sincsenek a készülék élén, ehelyett az oldalsó kijelzősáv egyes részeit nyomkodva vagy huzigálva érhetünk el különféle funkciókat, például a kijelző lezárását és feloldását vagy épp a hangerő változtatását. Jó kérdés persze, mennyire lesz ez a valóságban menő, vagy épp a félrenyomkodások miatt idegesítő.

A mobil ereje kétségtelen, a Kirin 990 chipset simán állva hagyja a legerősebb vetélytársakat is. Emellett már 5G kompatibilitást is kapott, hiszen 21 belső antennájából 14 már az újgenerációs mobilhálózatot kezeli. A RAM 8 gigabájt, míg a beépített tárhely 128 vagy 256 GB.

Természetesen a mostani csúcsmobilokhoz hasonlóan itt is nagy hangsúlyt helyeztek a kamerákra. A hátoldalon egy tárcsaszerűen kialakított kör közepén ül a tripla egység (plusz egy 3D mélységérzékelő), amelyet egy 40 megapixeles f/1.6 főkamera, egy ugyanilyen felbontású extraszéles, f/1.8 kamera és egy 8 megapixeles, telefotós f/2.4 lencse alkot. Javítottak tehát a széleslátószögű kamera felbontásán és mindegyik modul rekeszértékén, de a lencsék mögötti szenzorok méretét is növelték, ami az elkészült képek minőségét javítja. A Leica segítségével fejlesztett lencsék a Huaweinél már lassan megszokottak, emellett most háromszoros optikai zoom és szintén optikai képstabilizátor segíti a fényképezést, és egy olyan éjszakai módot is megvillantottak a bemutatóban, ami a hasonlóval megáldott Samsung Galaxy Note 10+ modellt a tesztképek szerint nem csak állva hagyja, de konkrétan a célvonalról nézi, ahogy amaz elindul. Persze szaladtunk már bele sokszor manipulált fotókba, szóval megnézzük majd, hogy mennyire igaz mindez valóságos helyzetekre is.

Videós téren a 4K már-már alapkövetelmény, ami mellé egy meglepően durva lassított mód is érkezik, ebben másodpercenként 6780 képkockát is rögzíthetünk, ami tényleg elég durván hangzik. A szelfikamera egyébként szintén nem apróság, 32 megapixeles, amit a kijelző tetejébe belógó, közepes nagyságúnak számító notchba helyeztek el. A szenzorsávot azért sem hagyták le a Huawei fejlesztői, mert az itteni szenzorokkal minden eddiginél biztonságosabb arcfelismerést biztosítanak, de állítólag ezek segítenek ránézésre (!) pulzust mérni és légzésritmust figyelni. Persze ujjlenyomat-olvasót is használhatunk a bejelentkezéshez, ezt a kijelző alá rejtették.

Szerencsére az akku kapacitása is nőtt, a Mate 30 Próba 4500 mAh modell került, amit vezetéken 40 wattos, anélkül 27 wattos töltéssel pumpálhatunk fel. Utóbbi visszafelé is működik, tehát a telefon képes tölteni a ráhelyezett mobilokat, fülhallgatókat és egyéb kompatibilis eszközöket.

Majdnem ikertesó: ilyen a "sima" Mate 30

Bár nagyon hasonlít a Pro modellhez a Mate 30, a kijelzőbe lógó notch mérete kisebb, a kevesebb szenzor miatt - ennek ellenére az arcfelismerést ez a telefon is tudja, legfeljebb az egészségügyi extrákról kell lemondanunk. A 6,62 hüvelykes kijelző alatt ugyanaz a hardver dolgozik, a hátlapon viszont valamivel visszafogottabb a kamerás trió (40 mpx f/1.8, 16 mpx f/2.2 széles látószögű és 8 mpx f/2.4 tele), és az akku is csak 4200 mAh kapacitású, ami mondjuk még mindig erősebb egy csomó más ilyen kategóriájú telefon áramforrásánál.

Kibelezett Android, avagy kapott is meg nem is

No, és akkor itt térünk vissza arra, hogy a Trump-féle kereskedelmi embargó és a Huawei felé tanúsított kifejezetten ellenséges viselkedés milyen következményekkel járt a mostani csúcsmodellel kapcsolatban. A telefon megkapta ugyanis az Android rendszert, de csak annak teljesen fapados alapváltozatát (ami ugyebár nyílt forráskódú, tehát azt hivatalosan nem lehet elvitatni a kínai gyártótól). Nem került fel azonban a Google ökoszisztéma egyik eleme sem, tehát nincs Gmail, Google Naptár, Térkép, YouTube és egyebek, valamint alapesetben nem működik a Google Play áruház sem, szóval aki szeretne bármilyen appot telepíteni (és aztán folyamatosan frissen tartani), az csak valamilyen alternatív alkalmazásbolton keresztül, vagy manuálisan teheti meg mindezt, és ez bizony elég nagy visszatartó erő lehet sokaknál.

Elsőre persze nem látszik a hiány a telefonon, az Android fölé húzott EMUI 10 modern és ügyes, egy csomó aprósággal igyekszik feledtetni a Google appok hiányát. Például ha a szenzorok azt észlelik, hogy rajtunk kívül más is a telefonunkra néz, azonnal elrejtőznek az értesítések, de az is frappáns megoldás, hogy a képernyő elforgatását már nem csak a telefon giroszkópja szabályozza, hanem a rendszer figyeli a szemünk állását is.

A Mate 30 Pro 256 gigabájtos kiadása 1099 euróba kerül, az 5G-képes modellt ugyanilyen kiépítésben 1199 euróért adják majdf, és lesz egy extra Porsche Design kiadás 12 GB RAM és 512 GB tárhely mellett exkluzív bevonattal, de ezért 2095 eurót kell kicsengetni. A sima Mate 30 128 gigabájtos változata már 799 eurótól bezsákolható, de persze ez még csak a "szárazon számolt" európai listaár, azt még sajnos nem tudni, megérkeznek-e egyáltalán az új készülékek Magyarországra.

Viszont a Google megszokott appjai, valamint az ezeket frissen tartó, kényelmes, bárki által kezelhető Google Play nélkül olyan ez a bejelentés, mintha bemutattak volna egy sportkocsit, amely a betonon áll szántalpakon. A Mate 30 és 30 Pro jövője azon áll vagy bukik, hogy a se nem tiltom, se nem engedélyezem felemás állapotáról elmozdul-e végre konkrét enyhülés felé az amerikai-kínai kereskedelmi viszony és ezen belül a Huawei sarokba állítását is megszüntetik. Szóval várunk szépen, türelmesen - csak aztán jó kérdés, mit tesz a sok várakozás a Huawei jelenlegi piaci helyzetével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.