Hirdetés

Jailbreakelhető lett a legtöbb iPhone, az Apple nem tehet semmit



|

A checkm8 az iPhone 4S-től kezdve az iPhone X-ig minden Apple mobilon működik, az Apple valószínűleg sosem tudja majd javítani a sérülékenységet.

Hirdetés

Egy újonnan felbukkant exploitnak hála a piacon lévő iPhone készülékek többsége jailbreakelhetővé vált. Mindez a checkm8 (sakk-matt) nevű sérülékenységnek köszönhető, ami az iPhone 4S-től kezdve az iPhone X-ig minden Apple mobilon adott (és az addig érkezett iPadeknél is). 

Hirdetés

Mivel ezúttal a bootrom egyik sérülékenységét aknázták ki, ezért az Apple OTA jellegű frissítéssel valószínűleg soha nem fogja tudni javítani a biztonsági rést. Ez a kód fut az első bootoláskor, illetve csak olvasható memóriáról van szó, amit egy sima frissítés nem tud felülírni. 

Az iPhone 4 óta ez az első hasonló jellegű exploit, az iOS sérülékenységei az utóbbi években nagyon megritkultak. Most is vannak persze, de a szakértők már nem ingyen vadásznak ezekre, hanem biztonsági cégekhez csatlakoznak vagy eladják a felfedezéseiket a legmagasabb licitálónak. 

A mostani, nyilvános felfedezés kétélű kard, hiszen a biztonsági kutatók és fejlesztők is elérik, de azok is, akik kártevőket építenének. Szerencsére ahhoz, hogy a checkm8 bármit csináljon, USB-kábel és számítógép is kell, tehát böngészés közben senkinek nem lesz baja. 

Apró adalék, hogy az exploitnak hála a legtöbb iPhone jailbreakelhető lett, a tényleges jailbreakre még várni kell, mert a checkm8 nem egy eszköz, hanem maga a rés. Mindez persze csak idő kérdése, de a felfedező szerint a sérülékenység csak időszaki jailbreaket enged, vagyis újraindítás után ismét jailbreakelni kell majd a mobilt. 

Ha pedig már eleveztünk a gyártói vizekről, itt az AltStore, egy alternatív iOS-es alkalmazásbolt beépített Nintendo-emulátorral. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.