Hirdetés

Kivételezik a politikusokkal a Facebook



|

A Facebook a politikusok bejegyzéseit hírértékűnek tartja, ezért nem ellenőrzi azok tartalmát.

Hirdetés

Úgy néz ki, hogy bármit is akar terjeszteni a Facebookon egy politikus, azt a közösségi óriás szabadon hagyja is. Kiderült ugyanis, hogy egyáltalán nem távolítják el a politikusok bejegyzéseit, illetve azok tartalmát sem ellenőrzik. 

Hirdetés

Bár a korábban már tévinformációként elismert tartalmak terjesztését valamennyire gátolják, Nick Clegg alelnök maga árulta el a sokak számára meghökkentő gyakorlatot, amit a Facebook jelenleg követ. 

Azt pedig már korábban elmondták, hogy a tartalmakat ellenőrző emberek akkor sem törlik a politikusok bejegyzéseit, ha azok megszegik a szabályokat - feltéve, hogy a bejegyzés hírértékű. A platform azonban a politikusok minden egyes szavát hírértékűnek gondolja, ezért a bejegyzések minden szabály alól kivételt képeznek. 

A Facebook alelnöke szerint egyesek azt szeretnék, ha továbbmenne a Facebook, ugyanakkor elég elképzelni a fordított helyzetet: ha a társadalom egy magáncégen keresztül, önbíráskodva korlátozná, mit mondhatnak ki a politikusok, és mit nem, az sem hozna túl szép jövőt. A nyitott demokráciában szerinte a szavazók képesek maguk megítélni a politikusok mondandóit. 

A szakértők szerint amíg nem fizetnek a politikusok fizetett bejegyzésekért, addig akár hazugságokat és csúnya dolgokat is terjeszthetnek majd a Facebookon regisztrált emberek körében. A tartalomellenőrzés pedig elképzelhető, hogy kevésbé lesz hatékony, ha a politikusok tényleg bármit posztolhatnak, és kivételezik velük a Facebook. Ha félreinformálnak embereket, és a Facebook erre nem hívja fel a figyelmet, akkor még nagyobb lehet a zavarodottság. 

Az ügy kirobbanása sorra veti fel a kérdéseket, a legtöbben arra kíváncsiak, hogyan dönti el a Facebook, hogy valaki politikus-e, illetve miként döntik el, hogy egy bejegyzés erőszakhoz vezethet-e. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.