Hirdetés

Ilyen távkoncerteket szül a közösségi távolságtartás

|

A koronavírus gazdasági vesztesei közül erősen kiemelkednek a zenészek és előadók. A lemondott koncertek helyett többen újfajta megoldást találtak, ami persze nem tökéletes, de sokszor frappáns. Mutatjuk, hogyan működik mindez, aztán válogatunk nemzetközi és hazai videók közül.

Hirdetés

Nem titok, ezt a cikket eléggé elfogultan írom, hiszen zenészként (is) kifejezetten rosszul érint a koronavírus előretörése és az ezzel kapcsolatos összes szankció. A tavaszi időszakra fél tucat koncertem marad el, és még ki tudja, mi lesz a nyári fesztiválokkal - ráadásul az egyre szigorodó, karanténnal és kijárással kapcsolatos szabályozások miatt már a zenekari próbák, közös zenélések lehetősége is kútba esett. És persze az is tény, hogy maga a közönség is kárát látja a dolognak, hiszen így nem tud egy koncerten kikapcsolódni, kedvenceit legfeljebb csak korábban felvett koncertvideókon tudja megnézni, és persze hallgathatja a stúdiólemezeket.

Hirdetés

Épp ezért egyre többen próbálkoznak azzal, hogy a koncertélményt legalább egyes részeiben visszaadó, virtuális fellépéseket tartanak, amelyeket YouTube-on vagy egyéb közösségi platformokon tesznek közzé. A modern technológia már egyre inkább lehetővé teszi azt, hogy a zenekartagok otthon, élőben is viszonylag vállalható minőségben rögzítsék vagy közvetítsék a saját részeiket, így egy gyors egyeztetést követően, egymás után felvéve a részeket, összerakhatnak egy-egy "távkoncertet".

Lehetséges egyszerre zenélni távolról?

Arra még nincs igazán kiforrott módszer, hogy a teljesen valós idejű, térben elosztott koncertek megvalósuljanak. Ennek pedig az az oka, hogy még a legjobb hardverek és audioeszközök mellett is ott az adatátvitel problémája: a zenekar minden egyes tagja által létrehozott adatfolyam külön-külön valamilyen késleltetéssel megy át a többiekhez, ami ráadásul nem is ugyanannyi mindenkinél. Ezáltal gyakorlatilag lehetetlen egy közös tempót tartani: úgy kell elképzelni mindezt, mint egy zsonglőrt, aki 4-5 labdát dobál, és az egyiket csak egy picivel előrébb dobja, majd a következőt ehhez képest is előbbre, és egy idő után ezek az apró különbségek összeadódnak, végül pedig az emberünk a labdák után rohan keresztül a téren.

Akadnak ugyan kísérletek, mint a JamKazam vagy a jammr, de ezek csak hang továbbítását teszik lehetővé, tehát a képet ilyenkor is utólag kell a koncerthez keverni, és a késleltetést itt sem lehet kiküszöbölni teljesen, tehát csak viszonylag egyszerűbb közös zenéléshez használhatóak. Pontosan ugyanezért nehéz mondjuk Skype, Zoom vagy egyéb videóchat alkalmazással távzenélni, ezeket eleve nem is arra találták ki, hogy alacsonyan tartsák a latencia értéket, ráadásul itt a hangminőség sem lesz túl profi.

A legtöbb "többszereplős" karanténkoncertet tehát úgy oldják meg, hogy mindenki külön-külön veszi fel a saját részeit, amelyeket aztán valaki hangban és képben is egymásra illeszt és megkever. Tehát értelemszerűen nem teljesen élő egyik ilyen felvétel sem, ezt csak azok tudják megoldani, akik szólóban játszanak - de ha a zenekartagok a saját részeiket editálás nélkül, élőben rögzítik, akkor azért megmarad valami a koncertfeelingből.

Nemzetközi karanténkoncertek

Összeállításunkban ilyen "otthoni koncertekből" raktunk össze néhányat, de a lista folyamatosan bővül, tehát érdemes bújni a YouTube-ot és a zenei portálokat is, kinek-kinek kedvenc stílusa szerint. Jöjjön először egy nemzetközi összeállítás, aztán a következő oldalon pár szereplőt megmutatunk a magyarok közül is.

Nagyszabású élő közvetítés volt iHeart Radio Living Room Concert for America, amelyen olyan sztárok közreműködtek, mint Elton John, a Backstreet Boys, Mariah Carey, a Foo Fighters, vagy a Green Day.

Oké, ezt most ki kell emelnem, mert... Mert azt mondták. Pedig én jeleztem, hogy ha ezt külön meg kell említenem, akkor a cikket csak Trutymákovics Tihamér álnéven fogom kitenni. Mindegy is: szóval a fenti eseményen az egyik nagy durranás a 90-es évek legnagyobb büntetése, azaz a Backstreet Boys visszatérése volt, a gejlfaktort maximumra tekerő dalt külön is meg lehet nézni itt:

A Barenaked Ladies-t talán a Big Bang Theory főcímzenéje alapján ismerhetik a legtöbben, a csapat tagjai szintén távolról rakták össze saját hangszeres részeiket egy közös dallá:

Folytatjuk még egy csomó nemzetközi és magyar karantén-zenével, bökjetek itt alul a következő oldal linkjére!

Oldalak: 1 2 3 4

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.