Hirdetés

Már megint bíróság vizsgálódik a Samsung vezetője ellen



|

A dél-koreai vállalatcsoport elnökének fiát, egyben jövendőbeli Samsung-elnököt könyvelési csalás és tőzsdei manipuláció miatt vizsgálják. Öt éve húzódik az ügy, hat hónapot már börtönben is ült érte, és lehet, hogy most sem ússza meg.

Hirdetés

Dél-Koreában épp az számít az egyik legfontosabb hírnek, hogy időszakosan Lee Jae-yong javára döntött a bíróság egy régóta húzódó ügyben. A "Samsung-örököst" azzal vádolták meg, hogy hamis adatokat közölt a Samsung Group könyveléséről és ezzel befolyásolta a tőzsdei befektetőket. Ugyan Jae-yong most felmentést kapott a közvetlen börtönbüntetés alól, de az ügyészség egyértelműen jelezte, hogy ez csak ideiglenes, és lesz még folytatása az ügynek.

Hirdetés

De kicsoda is Lee Jae-yong?

Dél-Koreában nagy hagyománya van a családi vállalatoknak, amelyek sokszor kis családi cégecskék formájában kezdték, de jó néhány közülük mára hatalmas mammutcégekké nőttek. Jelenlegi piaci súlyuk és sokrétű működésük ellenére bizonyos formában megmarad a család közvetlen irányítása, így a Samsung csoportot is az alapító dinasztia vezeti annak ellenére, hogy természetesen munkájukat egy igazgatótanács is segíti.

Cikkünk alanya az 51 éves Lee Jae-yong (más átiratban Jay Y Lee, magyar fonetikus verzióban Li Dzsejong), akinek apja a Samsung Group jelenlegi elnöke, Lee Kun-hee, nagyapja pedig a vállalatot alapító Lee Byung-chul. A legnevesebb helyi egyetem után Japánban mesterszakot végzett Jae-yongot gyakorlatilag születése óta arra nevelték, hogy majd átvegye az elnöki széket, és már jelenleg is a Samsung Electronics alelnöke (ez a Samsung csoport legismertebb vállalata, amely a telefonoktól a tévéken át az SSD-kig szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközöket gyárt). Emellett, ugyan a cégcsoport elnöke névleg még mindig az apja, de annak 2014-es infarktusa óta tevőlegesen már Lee Jae-yong látja el ezt a tisztséget is. A Forbes szerint 6,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Mik a mostani Samsung-per előzményei?

A jelenlegi botrány 2017-ig vezethető vissza, amikor Lee Jae-yongot letartóztatták, mivel a gyanú szerint komoly szerepe volt egy politikát és üzletet összemosó megvesztegetési ügyben, ami miatt még az akkori államelnök, Park Geun-hye is lemondott. A Samsung-örökös ellen olyan vádakat emeltek, mint megveszetegés, csalás, a bíróság megvesztegetése, valamint vállalati pénzek eltüntetése külföldi számlákon.

A politikai szál az volt, hogy a vád szerint a vezető tudtával és beleegyezésével a Samsung csoport 43 milliárd koreai won (nagyjából 36 millió amerikai dollár) értékben támogatott két nonprofit alapítványt, amelyeket az akkori államelnök jóbarátja vezetett, és ezt az összeget választási támogatásokra fordították. Ez pedig amolyan utólagos fizetség volt azért, mert két évvel korábban, két Samsung leányvállalat összeolvadásánál a kormány szemet hunyt különféle versenyjogi kérdések felett, ezzel tulajdonképpen kikövezve az utat Lee Jae-yong számára az elnöki székhez.

Ennek az eljárásnak felemás ítélet lett a vége, mivel nem voltak közvetlen, írásos vagy egyéb módon rögzített bizonyítékok arra, hogy a Samsung és annak vezetői tudhattak az alapítványok rejtett céljáról, ahogy azt sem lehetett hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a Samsung adományai bármilyen szinten is ellenszolgáltatásként szolgáltak volna kormányzati engedményekre. De persze ettől még 2017 augusztusában, a helyi üzleti élet nagy csodálkozására néhány vádpontban bűnösnek találták az örököst, és öt év börtönbüntetésre ítélték - ebből végül hat hónapot kellett valójában leülnie.

Mivel vádolják most a Samsung vezetőjét?

A mostani eljárás a fent említett "előzmény előzménye", tehát a Samsung csoportba tartozó Cheil Industries és a Samsung C&T fúziójához köthető - ez volt az a 2015-ös üzlet, amelyet annak idején állítólag túl jótékonyan hagytak jóvá a kormányszervek. Az új vizsgálat célja az, hogy feltárják, valós üzleti számokat szolgáltatott-e a Samsung csoport az összeolvadó vállalatokról.

Ugyan az örököst ellen az ügyészség továbbra is nyomoz, de a bíróság egyelőre elrendelte, hogy szabadlábon védekezhet. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy itt vége a botránynak, bár persze a vállalatcsoport közleményében határozottan tagadja a vádakat, és az ügyészséget is elmarasztalja azért, mert a járvány miatti kiélezett gazdasági helyzetben, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi csatározások közepette még ezzel is nehezítik az amúgy is leterhelt cégvezetés életét.

Az érme másik oldala viszont az, hogy hiába úszta meg egyelőre a börtönt a Samsung Group "kvázi-elnöke", különféle visszaélésekre és hibákra így is fényt derített az ügyészség, ennek során pedig három magas rangú Samsung vezetőt, többek között egy alelnököt is börtönbüntetésre ítéltek, leginkább hamis tanúzásért és bizonyítékok megsemmisítéséért. Értelemszerűen a cégcsoport még így is hatalmas tőkével, emberi erőforrásokkal, szabadalmi és gyártási háttérrel rendelkezik, tehát elemzők szerint akár azt is simán túlélné, ha a bírósági ügy végén Lee Jae-yongot valóban bűnösnek mondanák ki, tehát arra semmiképp sem kell számítani, hogy egyszer csak elfogynak a Galaxy mobilok, a 8K tévék és a többi csodamasina.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.