Hirdetés

Sorozatban blokkolja a Spotify frissítéseit az Apple



|

A zenei streaming platform nem hajlandó elfogadni az Apple szerződési feltételeit, amelyek szerinte megsértik az érvényes európai szabályozást.

Hirdetés

Az Apple még februárban adta ki az iOS 17.4-es rendszerfrissítést, melynek különlegessége, hogy az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályához (DMA) igazodva egy sor lehetőséget oldott fel az iPhone-okon. Az egyik ilyen, hogy a szabadabb piaci verseny jegyében az App Store-ba feltöltött alkalmazások tájékoztathatják az ügyfeleket a máshol elérhető, olcsóbb előfizetési és vásárlási lehetőségekről, a gyakorlati megvalósítás azonban sok kritikát vont magára.

Az Apple ugyanis a webhelyeken keresztül bonyolított tranzakciók esetén sem mond le a jutalékokról. A cupertinóiak ennek érdekében kifejezetten a zenei streaming szolgáltatókat célozva bevezettek egy új feltételrendszert, amely Music Streaming Services Entitlement (MSSE) néven fut, és előírja, hogy a külsős vásárlások után is 27%-os díjat kell fizetni a cupertinóiaknak. Ez mindössze 3%-kal alacsonyabb az App Store 27%-os illetékénél, a zenestreaming-piac legnagyobb szereplője, a svéd Spotify pedig nem is nyelte le a békát, és továbbra sem hajlandó elfogadni az MSSE-t.

Hirdetés

Emiatt most áll a bál a két cég között, miután az Apple a Spotify alkalmazás két frissítését is blokkolta. Az első eset néhány hete történt, amikor a svédek közvetlen linket helyeztek el az iOS-es appjukban az olcsóbb előfizetést kínáló weboldalukra mutatva, ám elmondásuk szerint az Apple erre még csak nem is reagált. A napokban ezért egy újabb update-tel próbálkoztak, ebben már csak alapvető, URL nélküli tájékoztatással a kedvezményesebb külsős vásárlásról, amire a cupertinóiak egyenesen nemet mondtak.

A Spotify egy X-posztban tudatta a hírt, azzal vádolva az Apple-t, hogy az a fejlesztők megsarcolásával áthágja a digitális piacokról szóló jogszabályt. A svédek újfent kijelentették, hogy nem fogadják el a szolgáltatási feltételeket, és felszólították az Európai Bizottságot, hogy gondoskodjon a törvény betartásáról. Ez viszont már folyamatban van, mivel a testület a múlt hónapban vizsgálatot indított az Apple és más technológiai cégek ellen, hogy azok DMA-konform intézkedései valóban megfelelnek-e a törvény eredeti szándékainak.

A TechCrunch az ügy kapcsán közölte a teljes levelet, amit az Apple a Spotifynak küldött, ebből pedig kiderül, hogy a vállalat az MSSE elfogadását követeli a streaming szolgáltatótól, és addig nem fogja engedélyezni a külső linkeket vagy vásárlási tájékoztatást tartalmazó frissítéseket, amíg a svédek nem egyeznek bele a 27%-os jutalék megfizetésével járó új feltételekbe. A nagy kérdés most az, hogy mire jut majd az Európai Bizottság vizsgálata, hiszen csak ők kényszeríthetik rá a cupertinóiakat, hogy feladják a szóban forgó üzleti gyakorlatot, amennyiben az valóban megsérti a DMA rendelkezéseit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.