Hirdetés

A nagy SSD teszt - nem csak PC-n, hanem PlayStation 5-ben is versenyeztettünk

|

Ha adattárolás, akkor a minél nagyobb, annál jobb törvény ugrik be mindenkinek, utána a biztonság. De ma már a sebesség sem elhanyagolandó szempont, tesztünk szereplői pedig éppen ebben a legjobbak.

Hirdetés

Az SSD-k gyenge pontjai

Kicsik, egyre olcsóbbak, de még nem tökéletesek. A modern SSD-k érett és bevált alapokra épülnek, az őrült tempójú fejlesztés azonban nincs ingyen. Az egyik legnagyobb gond a melegedés, illetve az ezt követő, throttlingnak nevezett lassulás. A kapacitás növelését segítő QLC sem a legjobb minden szempontból, bár ezt a gyártók ügyes trükkökkel igyekeznek palástolni. 7 GB/s magasságában már az sem mindegy, melyik M.2-foglalatot használod: ez mindenképpen a CPU-hoz direktben kapcsolódó legyen, máskülönben kb. 15-20 százalékkal alacsonyabb sebességgel kell beérned.

Eddig bírja egy átlagos SSD

Az SSD-k sem élnek örökké - ezt mutatja a sokaknak még szokatlan TBW strapabírósági mutató. A Total Bites Written érték azt jelzi, hogy mennyi adatot tudsz az adott SSD-re írni, mielőtt várhatóan megszaporodik a beégett cellák száma (az olvasás így is fog működni). Nagyon komoly felhasználás mellett 40-50 GB/nap írással lehet számolni, de ez már professzionális munkát feltételez. Ezt 365-tel megszorozva kapod meg, hogy évente nagyjából 14,5-18,25 TB adatot írsz az SSD-dre. A Corsair MP600 Core 450 TBW-je így több mint húsz évre elegendő, a Gigabyte 1800 TBW-je pedig közel száz évre - vagyis a várható "beégéstől" nem kell olyan nagyon tartani az 1 TB vagy nagyobb kapacitású SSD-knél.

SSD-bővítés PlayStation 5-ben

Szeptember közepén vált széles körben elérhetővé a PlayStation 5 konzolok M.2 SSD-támogatása, így akinek az eddig elérhető 667 GB nem volt elég (ami abszolút érthető abban a korban, ahol a Cyberpunk 2077 és a Marvel's Avengers 100 GB-ot, a Call of Duty: Black Ops Cold War 220 GB-ot foglal), az mostantól bővítheti a belső tárhelyet. Nem lehet azonban akármilyen SSD-t beszerelni, a Sony szigorú feltételekhez kötötte a bővítést, legalábbis papíron.

A gyártó előírásai szerint egy PCIe Gen4 M.2 NVMe SSD-re van szükségünk, ami legfeljebb 4 TB kapacitású lehet. Az SSD-nek rendelkeznie kell hűtőbordával, ugyanakkor ezzel együtt sem lehet magasabb, mint 11,25 mm, a szekvenciális olvasási sebességet pedig 5500 MB/s-re lőtte be a gyártó. A valóság az, hogy ezek közül jelenleg egyet kell kötelező jelleggel betartani, hiába szereljük be ugyanis a legdurvább Gen3 SSD-t, már a bekapcsoláskor hibát fog dobni a gép.

A hűtőborda meglétét sem ellenőrzi senki, ugyanakkor a hardver épsége érdekében azt tanácsoljuk, hogy legalább egy utángyártott megoldást mindenki szereljen fel. Még akkor is, ha ezzel átlépi a kritikus magasságot. A nálunk járt Corsair SSD például magasabb, ezért már nem lehet rácsukni a fémfedelet, de legalább nem fog megfőni a meghajtónk. Látszólag az SSD-nek elkülönített rekesz teljesen el van szigetelve a konzol belsejétől, így szerintünk nem okoz komolyabb problémát, ha nem kerül vissza a fedél, de biztos jó oka volt a Sonynak, hogy beépítették.

A Corsair MP600 Core nemcsak itt esik keresztül a Sony által felállított gáton: a gyártói adatok szerint az SSD "akár" 4950 MB/s-es szekvenciális olvasási sebességre is képes, ami elmarad az ajánlott 5500-tól. Külön szoftverrel ezt mérni nem tudjuk a konzol esetében, a formázáskor azonban közli a konzol a saját méréseit, ez pedig hatalmas meglepetést okozott: a PlayStation 5 szerint az MP600 Core 5621 MB/s-es olvasási sebességre képes, ezzel simán hozza az elvártat. De amennyivel fölé lőtte ezt az SSD-t a konzol, annyival alá az Aorus 7000-et, ami ugyan még így is bőven meghaladja az ajánlott értéket, messze elmarad a PC-n mérttől.

A mérések alapján megfigyelhető, hogy a leggyorsabb és a minimum elvárásokat sem teljesítő SSD-k közt is gyakran csak tizedmásodpercek döntenek.

A Sony saját fejlesztésű játékai általában a gyári SSD-ről a leggyorsabbak, de a töltési idők sokszor egyáltalán nem konzisztensek, bizonyos esetekben a leglassabb meghajtó is lazán felveszi a versenyt a csúcsmodellekkel. Teljesítmény tekintetében pedig semmilyen különbséget nem vettünk észre, semmivel sem futnak rosszabbul a játékok, bármelyik modellről is legyen szó.

Ugyanakkor a Sony mérnökei nem véletlenül lőtték be az ajánlott értéket, így a jövőben könnyen meglehet, hogy a lassabb háttértárak okoznak majd némi bosszúságot. Jelenleg azonban szinte bármilyen Gen 4-es SSD-vel boldogan játszhatunk.

Ezen kívül is számos hasznos cikk vár még rád, ha megvásárolod a 2021/12-es PC World magazint, ráadásul remek teljes verziós programokat és értékes PC-játékot kapsz ajándékba, ha így teszel. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.