Hirdetés

Védekezz duplán: ez az 5 legjobb app a fiókjaid védelmére



|

Az adatlopások, hackerek és szivárgások éveit éljük, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy biztonságban tudjuk a fiókjainkat. A kétfaktoros azonosítás csodákra képes, mutatunk rá öt kiváló appot.

Hirdetés

Az internet hajnalától kezdve megszokhattuk, hogy bármilyen webes szolgáltatásba egyszerűen beléphetünk egy felhasználónév és jelszó párossal. Ez a módszer egy ideig teljesen biztonságosnak tűnt (persze csak akkor, ha valaki nem az admin és az 123456 jelszavakat, vagy valami hasonlót használt), viszont mostanában már bizony kevés. Különféle módokon kerülnek illetéktelen kezekbe fiókadatok, sokszor a szolgáltatók gyenge adatkezelése, vagy valamilyen nagyobb szabású hackertámadás következtében, szóval kell valami plusz védelem, ami egyrészt a jelszavunkat megszerző idegenektől is megóv, valamint jelzi is, amikor illetéktelenek próbálkoznak a nevünkben bejelentkezni.

Hirdetés

De mi is a kétlépcsős azonosítás?

A kétfaktoros azonosítás lényege az, hogy miután a hagyományos módon beírjuk a felhasználónevünket és jelszavunkat, az adott szolgáltatás küld valamilyen extra, másodlagos jelszót, PIN kódot, vagy effélét, amit tényleg csak mi láthatunk - a belépés pedig csak akkor történhet meg, ha itt is bejelentkezünk. Ráadásul ezt minden esetben meg kell tenni, tehát az itt küldött másodlagos jelszavak, tokenek és egyebek később nem lehetnek hasznosak mások számára.

A kétfaktoros belépést lehetővé tevő szolgáltatások mindezt megtehetik szöveges üzenetként vagy SMS formájában, de ezeket még viszonylag egyszerű lehet kijátszani, ezért a legjobb módszer egy autentikátor app használata, amely kizárólag ahhoz az eszközhöz kötődik, amire telepítjük (többnyire ez a zsebünkben pihenő mobil), tehát a belépések tényleg csak akkor lesznek érvényesek, ha mi magunk jóváhagyjuk őket.

A legjobb Authenticator appok

Egyes szolgáltatások, például netbankok szeretik a saját autentikátorukat használni, de van egy csomó általános szolgáltatás (például a Gmail, különféle felhőtárhelyek és hasonlók), amelyeknél szabadon választhatunk azonosító appot. Nézzünk is gyorsan 5 jóféle megoldást!

Google Authenticator (Android / iOS)

Cipőt a cipőboltból - ha sok Google szolgáltatást használsz, érdemes ezt letölteni (de persze sokféle egyéb fiókhoz is párosíthatjuk). Egyébként kifejezetten alapszintű autentikátor, amelyhez könnyen adhatsz hozzá új fiókokat, az azonosítás pedig szöveges kódok formájában érkezik, de használhatunk QR kód szkennert is. Azt is könnyen kezeli, ha telefont cserélünk, ilyenkor lépésről lépésre vezet minket az app abban, hogyan költöztessük az új készülékre.

Microsoft Authenticator (Android / iOS)

Ahogy a Google megoldása, ez is egyszerű és biztonságos, és persze ez sem csak a Microsoft fiókok védelmére szolgál. Vizuálisan talán picit áttekinthetőbb az előzőnél, és van néhány kellemes extrája is, például a beállítások és kapcsolt fiókok felhő alapú szinkronizációja, ezáltal több eszközön is használhatjuk ugyanazokat a beállításokat. Azt is megadhatjuk, hogy az app a telefon saját PIN kódjával vagy ujjlenyomatával induljon, így nem kell többféle belépési móddal bajlódnunk.

Authy (Android / iOS)

Bár ez már független fejlesztők által készült, az Authy mégis sok tekintetben szemrevalóbb az eddig említetteknél. Itt is egy csomóféle szolgáltatás fiókjait kezelhetjük, valamint a beállításokat és fiókokat szinkronizálhatjuk felhő alapon, tehát könnyen használhatjuk több eszközön. A leginkább megkapó viszont a grafikai megvalósítás: az egyes fiókokat jól látható, ismerős ikonokkal is jelzi, és a belépési kísérleteket a kijelző alján felbukkanó ikonra egyet koppintva már kezelhetjük is.

LastPass (Android / iOS)

A magyar kötődésű LogMeIn által fejlesztett autentikátor extrája az, hogy egyben jelszótárként is használhatjuk, tehát egyetlen "mesterjelszó" használatával megnézhetjük benne az összes egyéb szolgáltatásunkhoz kapcsolódó belépési információkat. Kezeli az SMS és push alapú visszaigazolásokat, és beépített kódgenerátort is tartalmaz. Ugyan van éves előfizetéses változata (36 dollárért évente), de a fenti funkciókat már az ingyenes appban is elérhetjük.

Duo Mobile (Android / iOS)

Bár a Duo általában üzleti megoldásokat fejleszt, ezt az azonosítót bátran használhatja mindenki. Itt is adott a sokféle szolgáltatás fiókjainak egyidejű kezelése, a jelszavak mellett a QR kódos használat, a push jelzések figyelése, valamint a Duo Mobile-t is elindíthatjuk a telefon saját jelszavával illetve biometrikus azonosítójával.

Nektek van esetleg még olyan megbízható appotok, amelyet szívesen ajánlanátok nekünk és egymásnak? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.