Hirdetés

Meglepődnél, hogy miket találsz, ha használt merevlemezt veszel



|

Egy adatbiztonsággal foglalkozó cég szerint az eBayen árult használt merevlemezek 42 százaléka tartalmaz érzékeny adatokat az előző tulajdonosról.

Hirdetés

A Blancco egy adatbiztonsággal és mobileszközök diagnosztikájával foglalkozó vállalat, és nemrég egy tanulmányt végzett a használt merevlemezekkel kapcsolatban. Konkrétan azokat vizsgálta, amelyeket online adnak el az emberek, és megnézte, hogy az új tulajdonosok vajon kapnak-e a régi adatokból. 

Hirdetés

A vállalat összesen 159 használt HDD-t vásárolt az eBayen keresztül, négy eltérő országból: Amerikából, Nagy-Britanniából, Németországból és Finnországból. A vizsgálatok eredményei szerint 20-ból 3 HDD esetében, tehát nagyjából 15 százalékos valószínűséggel olyan adatok voltak a meghajtókon, amelyek segítségével az előző tulajdonosok konkrét személyét azonnal lehetett azonosítani. 

A meghajtók 42 százalékán pedig érzékeny információk voltak, amelyek veszélybe sodorhatják az előző tulajdonost. 

Az ilyen adattárolókról kiolvasható adatok között voltak információk a diákokról és azok iskoláiról, fotók, egyetemi dokumentumok és e-mail-címek, személyi igazolványok beszkennelt változatai, de még egy zenei üzlet adatait is megtalálták, minden részlettel. Pedig a szóban forgó HDD-k tulajdonosai mind azt mondták, hogy mindent elkövettek, hogy az összes adatot letöröljék a meghajtókról az eladás előtt. 

A jelentés felhívta a figyelmet az adatbiztonság fontosságára, különösen, ha használt eszközök értékesítéséről van szó. Aki pedig 100 százalékosan biztosan akar adatokat megsemmisíteni, annak még mindig a kalapács használata ajánlott. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.