Hirdetés

Ennek a pártnak egy MI a vezetője, 5,6 millió forintnyi összeget adna mindenkinek|

Választási programja alapján egyelőre nem a Skynetről van szó, de azért elég bizarr az egész sztori.

Hirdetés

Synthetic Party, azaz Szintetikus Párt - így hívják a legújabb dán politikai mozgalmat, amely egyelőre csak a parlamentbe szeretne bejutni. Nagy kihívás, tekintve, hogy a választások novemberben esedékesek, azaz egy hónapjuk van megnyerni maguknak a közvéleményt. Ja, azt majdnem elfelejtettük, hogy

a pártot egy mesterséges intelligencia vezeti.

Májusban alakult politikai erővé a Computer Lars nevű kortárs kollektíva és a MindFuture Foundation nonprofit közösség, amely kísérleti projektjeiben a művészetet ötvözi a technológiával. Pontosan nem tudni, milyen típusú MI-t használnak, azt azonban elárulták, hogy betáplálták az 1970-es évek óta született radikális baloldali mozgalmak kiáltványait és programját.

Hirdetés

Ennek megfelelően Lars Vezér - azaz Leader Lars, így hívják ugyanis a chatbotot, amellyel bárki kommunikálhat, ha úgy tetszik, folyamatos fogadóórát tart, ami egy politikustól nagyon nemes gesztus - nagyon jót akar az embereknek: fő célja, hogy minden dán kapjon havi 100 ezer koronás, azaz 5,6 millió forintos alapjövedelmet, ami még a helyi életszínvonalat tekintve is merész elképzelés.

Azt természetesen ők is tudják, hogy inkább művészeti projekt ez, mint komoly poltikai mozgalom: az t szeretnék, hogy gondoljuk végig az MI-vel való kapcsolatunkat és építsük be az életünkbe okosan. Az egyedüli szívfájdalmuk az, hogy a jogszabályok szerint egyelőre nem indulhat a választáson olyan párt, ami nem emberekből áll, így kénytelenek valódi képviselőket indítani.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.