Hirdetés

Color Efex Pro 3.0



|

Drága program, de egy pillanatfelvételből „igazi”, klasszikus fotót készíthetünk vele.

Hirdetés

A Color Efex Pro 3.0-t három különböző „kiszerelésben” vásárolhatjuk meg. A Standard változat 15, többségében inkább effektusszűrőt tartalmaz, a Select csomag 35 szűrője magában foglalja a legnépszerűbb egyszínű és átmenetes színszűrőket és egyéb klasszikus „üvegszűrőket” is, míg a nem véletlenül Complete névre hallgató teljes gyűjteményben olyan klasszikusokat is megtalálunk, mint a High Key, Low Key vagy a kereszthívás. Ráadásul mivel az 52 szűrő legtöbbje több hatást is tartalmaz, így végül is a Complete változat ablakában mintegy 250 különböző effektus közül válogathatunk.

 

 

color_efex_pro_indiansummer.jpg

Nyárból az őszbe – mindössze pár kattintással


 

A választást könnyítendő a Color Efex Pro a szűrőket hét különböző csoportba sorolja: hagyományos, stilizáló, tájkép, portré, esküvő, természet és művészi. Azt, hogy e hét csoport közül melyik négyet akarjuk egyszerre megjelentetni a gyors szűrőválasztáshoz, azt a Settings ablakban állíthatjuk be. Természetesen vannak olyan szűrők, amelyek több csoportba is tartoznak, így egyes tételekkel akár két-három csoportban is találkozhatunk.

 

Digitális fotókellékek

A Color Efex Pro effektusai között – ahogyan azt már említettük – többfajta klasszikus szűrőt találunk, így többek között előre definiált és a felhasználó által „színezhető” egy- és kétszínű átmenetes szűrőket, ún. skylight szűrőt, a polárszűrőhöz hasonló hatású effektust (például a felhőket szépen hangsúlyozó), valamint többféle, főként portrék esetében nagyon jól használható lágyítószűrőket (például Classical Soft Focus, Dynamic Skin Softener, Glamour Glow). Sokak számára első pillantásra hiányozhatnak a sima egyszínű szűrők, ám ezeket bármikor helyettesíthetjük akár az egyszínű, akár a kétszínű átmenetes szűrőkkel.

 


color_efex_pro_oldphoto.jpg

Fotóinkat egy tucat stílusban öregíthetjük


 

Mindezek mellett több olyan „kelléket” is megtalálunk a Color Efex Pro készletében, amelyeket fotózásainkra nem vagy csak nagyon nehézkesen tudnánk magunkkal vinni, így ezeket, egész pontosan ezek hatásait megpróbálhatjuk utólag a képekre varázsolni. Például a Sunshine szűrővel utólag módosíthatjuk a napszakra jellemző fényeket, a Reflector Effects szűrővel szimulálhatjuk az arany és ezüst derítőlapokat, a Fog szűrővel pedig sejtelmesebbé tehetjük egyes képek hangulatát. Tájképeinken élénkebbé, zöldebbé tehetjük a növényeket, sőt, az Indian Summer nevű lehetőség a nyár kellős közepén készült felvételeinket is hangulatos őszi képekké alakítja.

 

Milyen filmet parancsol?

Természetesen a Color Efex Próból sem maradhattak ki az e területen szinte kötelező elemek, így ezzel a programmal is olyan hatásúvá alakíthatjuk digitális fényképezőgéppel (esetleg mobiltelefonnal) készült fotóinkat, mintha azok Agfa, Fuji vagy Kodak filmre készültek volna – sőt, a Color Efex Próval még akár infravörös filmre vagy akár infravörös hőkamerával is fényképezhetünk.

 

 

color_efex_pro_thermal.jpg

Virtuális kameránkkal infravörös hőképeket is készíthetünk

 

 

De ha valaki a képek színvilágát nem szeretné megváltoztatni (a program természetesen e filmek színérzékenységét és tónusgörbéjét is szimulálja), akkor a Film Grain szűrővel a szükséges mennyiségű „szemcséket” adagolhatja a fotóihoz.


Boszorkánykonyha

Mindezen effekteken túl több klasszikus és modern hatást és képjavító eljárást is megtalálhatunk a Color Efex Pro gyűjteményében. Ezek segítségével mindössze néhány kattintással eltávolíthatjuk képeinkről a nem kívánatos színfátylakat, több módon is javíthatjuk fotóink kontrasztját, ahogyan könnyen készíthetünk ún. High Key vagy Low Key stílusú, vagy éppen „ezüstben hagyás” technikával (Bleach Bypass) készült fotókat.

 


color_efex_pro_glamour.jpg

A Color Efex Próban több hagyományos „üvegszűrőt” is megtalálunk


 

Ráadásul mindezen hatásokat nemcsak a szűrőkhöz tartozó különféle paraméterekkel szabályozhatjuk, hanem a Nik Software programjaiban megismert U-Point technológia által kínált egyszerű színmaszkolási eljárással is. Így egy-egy hatás erősségét külön állíthatjuk például a kék égen, a zöld háttéren és az előtérben lévő épületen, vagy egy portré esetén a bőrön, a hajon, a ruhán és a háttéren.


 

 

 

Adatok

  • Fotók fekete-fehérré alakítása
  • Egyszínű, átmenetes, lágyító stb. szűrők
  • Hagyományos fotós és filmes effektusok
  • Portré-, tájkép-, esküvői és művészi effektusok
  • U-Point technológia
  • Smart Filter-kompatibilitás
  • Kötegelt futás (Adobe Lightroom)
  • Fejlesztő: Nik Software
  • Ár: 300 EUR (Standard: 100 EUR, Select: 160 EUR)

 

 

Értékelés

Előny: nagyon sokféle effektus, látványos hatások, áttekinthető felület

Hátrány: nagyon drága, mindössze három nagyítási fokozat

 

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 3

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.