Hirdetés

Jelszómenedzserek: urald a biztonsági káoszt!

|

Egy jelszó mindenek felett - ez a kulcsa a biztonságos jelszómenedzsmentnek, nem csoda, hogy az ezzel foglalkozó segédprogramok életünk részeivé váltak. Teszteltünk közülük a hat legjobbat.

Hirdetés

Sticky Password (A PC World ajánlata)

Manapság talán kevésbé van köztudatban, ám immáron majdnem húsz éve a piac szereplője a Lamantine Software szolgáltatása. A szoftver elsődleges célja nem az extra funkciók felvonultatása, hanem az egyszerű, konzisztens működés. Ebben pedig kiemelkedő a Sticky Password, remekül dolgozik a felhasználó keze alá, anélkül, hogy órákig kellene pepecselni a beállításokkal és a jelszavak rendszerezésével. A szoftver legfontosabb egyedi képessége a Wi-Fi-n keresztül történő szinkronizálás lehetősége. Ezzel kikerülhető a felhőtárhely használata, de nem kell a lokálisan tárolt adatbázis saját megosztásával foglalkozni. Annyira egyszerűen és magától értetődően működik, hogy nem is értjük, miért nem került még be a konkurencia termékeibe ez a funkció. Persze nem ördögtől való igénybe venni a cég szervereit sem, hiszen itt is hasonló kriptográfiával és intézkedésekkel találkozhatunk, mint a versenytársaknál. Mindkét szinkronizációhoz szükséges a mezőnyben közepesnek mondható árcédulával ellátott prémium változat, az ingyenes verzió csak lokális mentésre hajlandó. Az előfizetéssel viszont nemcsak kényelmet vásárolsz, hanem jótékonykodhatsz is: a bevételek egy részét a cég ugyanis - nevéhez hűen - lamantinok megmentésére fordítja. Felsorolni is nehéz, hogy a Sticky Password mennyi böngészőt támogat, és ennek van a legkényelmesebb jelszókitöltője is, mivel kattintgatás és kérdezgetés nélkül beírja a megfelelő adatokat a helyükre. Ez persze némi biztonsági kockázatot is jelent, ezen funkció hasznosságát tehát az adott felhasználó szokásai és ingerküszöbe határozzák meg.

+ Wi-Fi-szinkronizáció, remek jelszókitöltő, lamantinok
- Kevés extra, inkonzisztens felület

RememBear

Ritka az annyira szerethető dizájnnal és kisugárzással rendelkező szoftver, mint a RememBear. A megmosolyogtató mackófétis persze nem idegen a programot jegyző cégtől: előző applikációjuk, a TunnelBear nevű VPN-szolgáltatás is hasonló vonalon mozgott. Akik azt ismerik és használták akár csak egy perc erejéig, pontosan tudják, mire számíthatnak a RememBear telepítése után: minden sallangot nélkülöző, letisztult, intuitív kezelőfelületre, stabil technológiára épülő natív alkalmazásokra, és persze megszámlálhatatlan apró gegre, amelyek úgy visznek színt a mindennapok szürkeségébe, hogy közben egyáltalán nem tolakodóak. Sajnos az egyszerűség a funkciók terén is megmutatkozik: menthetsz és generálhatsz jelszavakat (utóbbit a program többi részéhez mérten egészen részletesen), illetve tárolhatsz bankkártyákat és jegyzeteket. Ennyi és nem több. Ha részletes beállítási lehetőségeket, jelszóértékelést, és vállalati szintű megoldásokat keresel, nem ez a program lesz a barátod. Amennyiben megbízható és stabil, mindenféle sallang nélküli megoldásra van szükséged, a RememBear jó társad lehet a napi rutin folyamán. Hibaként tulajdonképpen csak annyit tudunk felróni, hogy összesen két böngészőt (Chrome és Firefox) támogat - ez, puritán életszemlélet ide vagy oda, a jelenlegi lehetőségek mellett bizony nagyon kevés. Kipróbálásra ingyenes, fizetned csak akkor kell, ha több eszközön is szeretnéd használni. Ez havonta 6, vagy éves szinten 36 dollárt jelent, de utóbbiból le tudsz faragni jó néhány százalékot az asztali applikációban lévő jópofa jelvények összegyűjtésével.

+ szerethető dizájn és könnyű kezelhetőség
- extrák hiánya, kevés böngészőt támogat

KeePassXC

A KeePass termékek vadregényes családfája némi bizonytalanságot kelthet az egyszeri szemlélődőben, noha alapvetően egyetlen kezdeményezés folyamatos újragondolásáról, egyfajta technikai remixéről beszélhetünk. Az eredeti KeePass még a kétezres évek elején indult windowsos programként C#-ban íródott kódbázissal, amelyet aztán a platformfüggetlenség jegyében portoltak Mono környezetre. A pár évre rá megjelenő KeePassX már natív kódot kapott, így jobban belesimult az operációs rendszer környezetébe. 2017-ben átmentették a kódbázist, és új változatot indítottak KeePassXC néven. A keveredés abból ered, hogy mindhárom program elérhető és használható a mai napig, közös adatbázis-formátummal, de végeredményben az XC változat a kurrens, használatra leginkább ajánlott verzió. A fentiekből valószínűleg kiderült, hogy egy teljesen ingyenes, nyílt forráskódú közösségi kezdeményezésről van szó, ezért semmilyen professzionális támogatás nincs mögötte. Ebből kifolyólag elsősorban haladó felhasználóknak ajánlható, a kezelőfelület ódivatúsága és kényelmetlensége könnyen kedvét szegheti a modern kényelemhez szokott felhasználóknak. Annál is inkább, mivel a KeePass nem támogat semmiféle felhőszolgáltatást: az enkriptált adatbázist lokálisan tárolja, ennek eszközök közötti megosztásáról neked kell gondoskodnod. Hivatalos mobilapplikáció nincs, de az alkalmazásboltokban könnyen találhatsz olyan appot, amely kezeli a KeePass fájlok formátumát (pl. Keepass2Android). Az XC verzió támogatja az AES, Twofish és ChaCha20 kódolásokat, és elődeivel ellentétben képes beépülni az ismertebb böngészőkbe is.

+ részletes konfigurálhatóság, nyílt forráskód
- elavult hatású, a mindennapok során kényelmetlen

Alternatívák

A bemutatott programok listája természetesen nem lehet teljes, ajánlatunkból egész biztosan maradtak ki olyan megoldások, amelyek remek alternatívát jelenthetnek sok embernek. Ilyen a globális szinten nagyon népszerű Dashlane, amely egy remek szolgáltatás lenne, ám nálunk több tekintetben sem ütötte meg a mércét. Legfőképpen az asztali applikáció szerepelt gyászosan, minden platformon volt valami hibája, és a böngészőmodulok sem teljesítettek meggyőzően. Az extrák listája viszont egészen impozáns, az ingyenes verzió így megérdemelhet egy alapos kipróbálást. Szerettük még a NordPasst a népszerű NordVPN fejlesztőitől, ám ez a szoftver még gyerekcipőben jár, tudása sajnos nem indokolja az átlagnál magasabb árat. Ám ahogy a RememBear felhasználói is valószínűleg a TunnelBear elégedett ügyfelei közül kerülnek ki, így érdemes egy próbát tenned, ha a NordVPN-nel már bizonyított számodra a csapat.

Értékelés

Tesztünk során egyik bemutatott szolgáltatás sem vallott kudarcot, bármelyik bátran telepíthető és használható, sőt még a prémium előfizetések is megérik az árukat, ha szükséged van a bennük foglalt extrákra. Az összehasonlítás során azonban egyértelmű győztesként emelkedik ki a Bitwarden, amely még az ingyenes változatával is teljesebb felhasználói élményt nyújt, mint sok más vetélytársa teljes pompájában. A Sticky Password remek egyedi extráival és könnyű kezelhetőségével hódít, ezekért indokoltnak láttuk neki ajándékozni az ajánlott plecsnit. A többi alkalmazás között már tényleg csak az dönt, hogy mit tartasz fontosnak. Mint általában, a kényelem és a biztonság itt is egymás kárára dolgoznak: az eszközök közötti szinkronizáció fontos lehet, de ehhez szükség van egy távoli szerverre is, amely már megkérdőjelezi a szolgáltatás valódi biztonságát. A népszerűsége miatt gyakran célkeresztbe kerülő LastPass esetén ez már jelentett is problémát, a pajzsukon egyre-másra felszínre kerülő hézagok sok, egyébként elégedett felhasználót tereltek más megoldások felé. A 1Password nem véletlenül lett az utóbbi időben a vállalati szektor nagy kedvence, átlagon felüli támogatással és komplex lehetőségeivel egy minden ízében profi szolgáltatást üdvözölhetünk benne.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.