Hirdetés

LightZone 3.8



|

100 dollárért varázsol a színekkel és a fényekkel a Light Crafts (RAW) fotófeldolgozója.

Hirdetés

A LightZone elindítása után először a program háromhasábos képböngészőjében találjuk magunkat. A képernyő bal oldalán a – mondhatni a megszokott módon – számítógépünk és hálózatunk meghajtóit és mappáit találjuk, középen alul a kiválasztott mappában található JPEG-, TIFF állományokat, valamint a 150 különböző fényképezőgéptípus által készített RAW formátumú képeket láthatjuk. Efölött az éppen kijelölt képet, képeket csodálhatjuk meg nagyban, a jobb oldalon pedig ennek a fotónak az ún. metaadatait, azaz a legfontosabb fájl- és EXIF-információkat találjuk. Ez utóbbiakból néhányat (cím, képaláírás, copyright, szerző és a készítés helye) akár módosíthatunk is, ahogyan egytől öt csillagig értékelhetjük is a kiválasztott felvételt. A két szélső panel, vagyis a meghajtók és mappák listája, valamint a metainformációk akár össze is csukhatók, hogy több hely maradjon a lényegnek, vagyis a képeknek.

 

 

lightzone_browser.jpg

Böngészés közben látjuk és szerkeszthetjük a fotók metaadatait


 

Amennyiben kényelmesebbnek találjuk, már a böngészőablakban is elforgathatjuk fotóinkat balra és jobbra 90 fokonként. Ez például azért lehet előnyös, mert itt egyszerre akár több képet is kijelölhetünk, amelyeket azután együtt forgathatunk el a kívánt irányba.

 

Természetesen ezt megtehetjük a szerkesztőablakban is, amelyet akár valamelyik Edit gombra, akár a magára a képre duplán kattintva is megnyithatunk. A LightZone szerkesztőjében viszonylag kevés eszközt találunk, ám ezekkel is szinte minden szükséges módosítást elvégezhetünk fotóinkon. A program vágó és forgató eszközei kissé egyszerűnek tűnnek a más képszerkesztőkben megszokottakhoz képest, de tény, hogy a fotók „vízszintezésére” és a felesleges részek levágására ezek is alkalmasak. A kép jobb oldalán található panelen pont egy tucat eszközt találunk, amelyek segítenek abban, hogy fotóink világosságát, kontrasztját és színét beállíthassuk, korrigálhassuk, sőt, találunk itt szerszámot a pirosszem-effektus és a kisebb képhibák eltávolítására is. Nagyon fontos kiemelni, hogy a LightZone eszközei ún. roncsolásmentes módon változtatják a képet, ami azt jelenti, hogy a képen végrehajtott valamennyi műveletet bármikor, akár utólag is módosíthatjuk, valamint ideiglenesen vagy véglegesen vissza is vonhatjuk.

 


lightzone_zonemapper.jpg

A fotók korrigálásának érdekes módja a „zónahatárok” mozgatása


 

Ahogy említettük, a program legérdekesebb eszköze, a ZoneMapper az Ansel Adams-féle zónarendszeren, egész pontosan annak „digitális változatán” alapul, ami azt jelenti, hogy az eredetileg tizenegy zónát tizenhatra növelték. E funkció lényege pedig az, hogy lehetőségünk van a zónahatárok elmozgatására, ezzel a fotók egyes területeinek világosítására/sötétítésre. Ráadásul a korrigált változatot kvázi új rétegként kezelve megváltoztathatjuk ennek fedettségét és áttűnési módját, ahogyan azt is megtehetjük, hogy a megfelelő eszközökkel kijelöljük azokat a területeket vagy színeket, amelyeket módosítani szeretnénk. Ezeket a lehetőségeket egyébként a LightZone szinte valamennyi eszközénél megtaláljuk, így az „újrafényelőnél”, az élesítőnél és az elmosónál csakúgy mint a színezet- és telítettségmódosítónál vagy a fekete-fehérré alakítónál is.

 


lightzone_convert.png

A fotók mentésekor méretet és színteret is változtathatunk


 

A program használatánál eleinte meglepő lehet, hogy a mentés művelettel tulajdonképpen csak egy kis felbontású változat, vagy inkább nagyméretű indexkép jön létre, amelynek metainformációi közé XML-formátumban ágyazza be a program a különböző műveletek paramétereit. Maga a tényleges mentés a File/Convert paranccsal indítható, ami végrehajtja kért módosításokat az eredeti képen, és az eredményt elmenti TIFF vagy JPEG formátumban.


 

Adatok

  • JPEG, TIFF, RAW és DNG képek betöltése
  • 150 fényképezőgép-típus RAW-formátumának kezelése (Canon, Fuji, Kodak, Leica, Minolta, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Ricoh, Samsung, Sony)
  • Fotók világosságának és kontrasztjának korrigálása
  • Fotók élesítése vagy életlenítése
  • Fotók színeinek és színtelítettségének változtatása, fehéregyensúlyának beállítása
  • Fotók fekete-fehérré alakítása
  • Képrészletek klónozása, törlése
  • Roncsolásmentes szerkesztés
  • Fejlesztő: Light Crafts
  • Windows- és Mac OS verziók
  • Ár: 100 dollár

 

 

Értékelés

Előny: roncsolásmentes szerkesztés, menedzselhető képstílusok, intuitív felhasználói felület

Hátrány: kicsit lassú böngészés, nincs kiégés és bebukás jelzés, pixelszintű szerkesztés hiánya

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.