Hirdetés

Xara Designer Pro 7



|

A Xara kiadta illusztrációs programjának, a Designer Prónak legújabb verzióját, amelyben a számos várható újdonság mellett jó pár kellemes meglepetéssel is találkozhatunk.

Hirdetés

A szoftver elindítása után, várakozásainknak megfelelően először a Xara Web Designer 7-ből már ismerős újdonságokkal találtuk szembe magunkat. Ilyen újdonság például, hogy a dokumentumok között – amennyiben a Window menüben nem kapcsoljuk ki – a kis fülekre kattintva is váltogathatunk, és ezeken a kis füleken egy-egy ikon jelzi, hogy milyen dokumentumtípusról (papíralapú, honlap, animáció vagy fotó) is van szó.

 

 



Szintén nem okozott nagy meglepetést a Xaránál galériáknak nevezett panelek új kezelési módja sem, az azóta szerzett tapasztalatok szerint is sokkal kényelemsebbé teszi ezeknek a fontos eszközöknek a kezelését. A Design galériában megtalálhatjuk a – valószínűleg sokak tetszését elnyerő – jQuery-alapú widgeteket és az online bemutatók sablonjait is. Az oldalak és rétegek tulajdonságainak oldalán felfedezhetjük a különböző beúszásokat és áttűnéseket, bár ezeket értelemszerűen csak weboldalak szerkesztésekor választhatjuk ki.

 

 

 



Megújult a grafikus elemek és fotók szöveggel történő körülfolyatása is. A Text repelling és anchoring nevű ablakban immáron vízszintesen és függőlegesen külön-külön is megadhatjuk az eltartás mértékét, valamint végre lehetőségünk van az adott elemet a szöveg egy tetszőleges pontjához rögzíteni, sőt azt is megadhatjuk, hogy a rajzelem csak függőlegesen kövesse a szöveget, vízszintesen már ne.

Meg kell említenünk az új „varázsmágnest” is, amelynek segítségével sokkal egyszerűbben és gyorsabban illeszthetjük az egyes elemeket a többihez, ráadásul ez az eszköz kicsit fejlettebb lett a Web Designeréhez képest. Ebben a programban ugyanis az gombbal ki- vagy bekapcsolhatjuk az igazítást a többi objektumhoz az elem mozgatása közben is, míg az billentyű megnyomásával a nem vízszintes vagy függőleges egyenesekre történő figyelést kapcsolhatjuk be és ki. A billentyűvel válthatjuk, hogy a csoportokat az igazításkor egy elemnek akarjuk-e venni, vagy szeretnénk azok részeit is „mágnesessé tenni”.

 

 

 

 

 

 



Főként összetett csoportok esetén jöhet jól az az új lehetőség, amit a Web Designerben debütált „Eyecatcher” widgetek miatt vezettek be. Ezentúl ugyanis ha egy csoportra duplán kattintunk, akkor az elemeire bontva egy külön ablakban nyílik meg (Edit Inside), így a környezetétől teljesen függetlenül szerkeszthetjük, majd egyszerűen a Save gomb megnyomásával visszatérhetünk az eredeti rajzunkhoz, az immáron átszerkesztett csoportunkkal.

Szintén részben ezen widgetekhez kapcsolódik az „élő másolatok” (Live copies) új funkció, amivel „klónokat” hozhatunk létre a kijelölt elemről, és a későbbiek során ezen elemek, akár az eredeti, akár a másolatok egyes tulajdonságait (például kitöltését, körvonalát, sőt még a szövegek tartalmát is) módosítva a változás megtörténik az összes többi elemen is.

 

 

 



A Xara Designer Prónak ha nem is a leghasznosabb, de mindenképpen az egyik leglátványosabb újdonsága a „varázsradír” névre keresztelt (Magic Erase) funkció, ami egészen pontosan nem egy új képesség, hanem az előző verzióban debütált Clone Tool kiegészítése egy gombbal, amit megnyomva a program megpróbálja a kijelölt területet egy olyan mintával helyettesíteni, mint ami valószínűleg annak háttere lehetett. Amennyiben nem lennénk elégedettek a talált mintával, akkor nyomjuk meg újra a Magic Erase gombot, ha kell, többször is, ugyanis minden egyes alkalommal a Designer Pro egy új részletet keres a kitöltéshez.

 

 

 



Az elmúlt évek és verziók gyakorlatához hasonlóan, a programnak megjelent a Photo & Graphic Designer névre keresztelt – kevesebb, mint harmadannyiba kerülő – „kistestvére” is, amelyből főként a különböző nyomdai (Pantone színek kezelése, színrebontás, PDF/X) és webes funkciók (navigációs menü készítő, popup-rétegek stb.) maradtak ki. Ez utóbbiak azonban egyszerűen pótolhatók a Web Designer (Premium) beszerzésével.

Adatok

- Vektorgrafikus illusztrációs program
- Interaktív rajzoló, kitöltő és effektuseszközök
- Többoldalas dokumentumok kezelése
- Automatikus mentés és visszaállítás
- Azonnali helyesírás ellenőrzés (magyar is!)
- Javított szövegkezelés (például hierarchikus felsorolások)
- Objektumok körülfolyatása szöveggel és csatolása szövegrészekhez
- Javított maszkolási lehetőségek
- Objektumok térbelivé alakítása
- Pixelgrafikus effektusok vektoros objektumokon
- Tartalomfüggő bitképméretezés és nagyítás
- Alapszintű bitkép-korrekciós eszközök
- „Klón ecset”, „varázsradír” és automatikus perspektívakorrekció
- Panorámaképek készítése
- Photoshop-kompatibilis és Xara-pluginek használata pixeles és vektoros elemeken
- Honlapok, weboldalak, webgrafikák és -animációk készítése
- DHTML-menük készítése
- Interaktív képgalériák készítése
- Négy színre való bontás
- RAW formátumú fotók importálása
- Flash-, PDF-, SVG- és XPS export
- „Képernyőlopó”
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 65 450 Ft (upgrade 21 675 Ft)
- Web: xara.com/designer

Értékelés

Előny: nagyon gyors, magyar helyesírás-ellenőrző, összetett grafikák egyszerűbb szerkesztése
Hátrány: csak négyszögletes szövegkeretek, internet kapcsolat kell az aktiváláshoz

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/Érték: 5

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.