Hirdetés

Az élet 2050-ben: milyen lesz az IT következő 30 éve?|

Bámulatos, hol tart már a tudomány, ha pedig egy kicsit a jövőbe tekintünk, még izgalmasabb újdonságokra készülhetünk fel, amelyek mindenki életét megváltoztatják - jó értelemben.

Hirdetés

Szerzőink is igyekeztek megjósolni, hogy mi lesz 2050-ben, íme:

Andersen Dávid

Az IT jövőjével kapcsolatos jóslatok mindig kockázatosak, hiszen ki akarna Bill Gates 640 kilobyte memóriát érintő jóslatának örökébe lépni? Ennek ellenére remélem, hogy 2050-re már megvalósul az agy-számítógép interfész (BCI) hétköznapi használata, lesznek érinthető, de legalábbis szabadon álló hologramok, a kütyüink - és minden más - energiaigényét pedig teljesen karbonsemlegesen állítjuk majd elő. Ennél földhözragadtabb jóslatként pedig remélem, hogy addigra a keresők és az online hirdetések is sokkal okosabban dolgoznak majd.

Berze András

A mesterséges intelligencia már ma is nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben, de az elmúlt néhány évben minden eddiginél nagyobb hangsúly került az adatelemzésre és az abból levont következtetésekre. A hatalmas, folyamatosan változó adattömeg vizsgálata, vagyis a Big Data segíthet viselkedésformák megértésében, betegségek megjóslásában, balesetek elkerülésében. A virtuális asszisztensek sokkal többre lesznek képesek annál, mint hogy megmondják az aktuális időjárást vagy beállítanak egy visszaszámlálót a tésztafőzéshez.

Erdei Patrik

Bármit jósolok most, valószínűleg csak mosolygok majd rajta a jövőben, két lehetséges okból: akármire merek most gondolni, akármit tartok reálisnak, az vagy szükségtelen (mint a repülő autók), vagy nem kell 30 év a megvalósításához. Mindenesetre azt gondolom, 30 év múlva már természetes lesz, hogy a boltokban nincsenek pénztárak, a legtöbb személyautót, a buszokat és a kamionokat gép vezeti, a benzinkutakat elektromos töltőállomások váltják le, a metaverzumra pedig már emlékezni sem fogunk.

Hirdetés

Erdős Márton

Hatvan évvel ezelőtt biztosra vettük, hogy 2022-ben repülő autókkal járunk majd, de a fejlesztések más irányba fordultak, és ez nem feltétlenül rossz; egyre inkább a környezetvédelem, a biztonság és a kényelem kerül előtérbe. A számítástechnika hétköznapivá vált, és az ember számára fontos kapcsolattartás, gyógyászat, információáramlás gyökeresen átalakult. Optimista énem azt reméli, hogy a jó és hasznos dolgok kerülnek előtérbe a fejlődés következő szakaszában, de sajnos akárhogy is próbálom, nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy az Idiocracy (Hülyék paradicsoma) című filmben látottakból is megvalósul néhány sötét jóslat.

Gyepes Máté

Egyre nehezebb megjósolni, milyen lehet a jövő IT-világa. Számtalan bukást vagy váratlanul rövid sikersztorit élhettünk át, de az elkövetkezendő évtizedekben még szorosabb lesz a kapcsolat köztünk és az eszközeink között, a különböző egyszerű és komplex MI-megoldások teljesen beépülnek a mindennapokba, és bár sokan irtóznak tőle, a metaverzum jövőkép korábban nem tapasztalt csavart hozhat az életünkbe. Vagyis a tömegek életébe, mert mindig ez a kulcs ahhoz, hogy mikor és milyen gyorsan terjed vagy épp robban nagyot egy technológia.

Hajdú Gábor

Nagyon kíváncsi leszek arra, hol tart majd a VR- és az AR-technológia harminc év múlva, mennyire válik a mindennapi élet, a munka és a tanulás szerves részévé. Hogyan befolyásolja a médiát és a tartalomgyártást, a szórakozást, a kommunikációt és az emberi kapcsolatokat. Mennyi valósul meg az Ernest Cline által megálmodott Ready Player One "világból", és mi marad csupán fikció - egyébként ő is 2044-re lőtte be regénye cselekményét, ami majdnem 30 évre van napjainktól.

Higyed Gábor

Bármennyire nem szeretném, hogy így legyen, biztosra veszem, hogy a virtuális valóságnak van messze a legnagyobb esélye arra, hogy alapjaiban változtassa meg az életünket. 10-15 éven belül a technológia eljut oda, hogy mindent lehet majd a virtuális térben (is) valósághű élményt szerezve "csinálni", újabb öt-tíz év alatt pedig ki fog épülni a minden igényt kielégíteni képes ökoszisztéma is. Innentől pedig véleményem szerint nincs megállás. Mátrix, A 13. emelet, ExistenZ - bármelyik valósággá válhat.

Horváth Péter

Hosszú ideje mondják, hogy a VR és az AR a jövő, és ha hardveresen eljutunk oda, hogy ez valóban kompromisszummentes és kényelmes legyen, akkor szinte biztos, hogy meghatározó irány lesz a mindennapok és a szórakoztatás terén. Emellett csak remélni merem, hogy a zöld technológia és az e-mobilitás olyan szintet ér el a következő évtizedekben, amivel fellélegezhet a környezetünk is. Ha pedig ehhez társul némi tudatos eszközhasználat és kritikus tartalomfogyasztás is, akkor meg is menekült az emberiség, kész is vagyunk. Harminc év múlva meglátjuk.

Ikker Zsolt

Hosszabb távon többnyire viccesen szoktak elsülni a techjóslatok, mert az emberek általában túl optimisták a mindent jobbá tévő kütyüket, technológiákat illetően. Nekem viszont nincs ilyen gondom, sőt inkább rettegéssel tölt el, hogy mi lesz velünk 2050-ben, ha sok szempontból (pl. vállalati adatéhség, zsarolóvírusok, kiberhadviselés) már a jelen is egy cyberpunk disztópiára emlékeztet. De hogy a kérdésre is válaszoljak: a kvantumszámítógépektől várok nagy dolgokat, amivel persze nem vagyok egyedül.

Molnár József

Harminc évre előre jósolni a jelenlegi technológiai fejlődés mellett szinte lehetetlenség. Én csak abban reménykedem, hogy az emberiség végre megtanul adaptálódni a gyors változásokhoz. A közösségi média előretörése miatt például nem lett jobb az emberiség egészének, és ugyanígy az űrtechnológiák fejlődése vagy éppen az automatizáció sem biztos, hogy teljes diadalmenet lesz. Sajnos jelenleg a veszélyekből többet látok, mint a lehetőségekből, amikor az IT fejlődésének irányát egyre inkább cégek, részvényesek rövid távú érdekei mozgatják.

Rónay Gábor

Azt gondolom, az út, amelyen haladunk, nem fog változni, csak gyorsulni. Ez számomra azt jelenti, hogy mind több és több kényelmi fejlesztés lesz, amelyek egyre lustábbá teszik az emberiséget, és egyre kevesebb gondolkodásra sarkalják, mindezt a kényelem és a gyorsaság köntösébe burkolva. A gépek mindent megcsinálnak, és elég lesz csak kérni a különböző asszisztensektől - például 30 év múlva már csak gondolni kell egy lámpa felkapcsolására. A gépek nagysága egyre csökken, a számuk nő, és bízom benne, hogy ezt okosan használva elkerülhető lesz bármilyen gonosz utópia, és képesek leszünk ezt a fejlődést az eddigi károk enyhítésére felhasználni.

Sós Évi

Eredeti szakmám (katasztrófavédelem) miatt a legrosszabb fogatókönyvekre vagyok felkészülve, így nehéz évtizedeket jósolok, amin viszont az IT sokat könnyíthet. Az ember okozta éghajlatváltozás olyan szélsőséget okoz a világ minden régiójában, amire az elmúlt 2-3000 évben nem volt példa. Az informatikának kell majd kezelnie az ebből eredő infrastruktúra, víz- és élelmiszerhiányt, forradalmat a környezetre (hőmérséklet, levegő, sugárzás, biztonság) reagáló, viselhető eszközök terén láthatunk majd.

Szabó Dániel

A rohamosan melegedő Földet, a sorra kipusztuló fajokat és az egyre extrémebb időjárási jelenségeket figyelembe véve mindenképpen a megújuló energiaforrásokkal és a klímával kapcsolatos technológiáknak kellene dominálnia 30 év múlva, hogy a következő generációknak ne túlélnie, csak élnie kelljen. Bízom abban, hogy kizárólag elektromos autók furikáznak majd az utcákon, és nem lesz probléma töltőállomást találni, ahogyan abban is, hogy az ezek üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram előállítása környezetbarát módon történik majd.

Tóth Ádám

Könnyen el tudom képzelni, hogy a következő évtizedekben meghatározó lesz a technológia és az emberi biológia közeledése. Már ma sokak csuklóján ott figyelnek az okosórák, amelyeknél harminc év múlva valószínűleg sokkal kifinomultabb, több adatot begyűjtő és valószínűleg a testünkre is jobban kapcsolódó eszközök figyelik meg és jelzik előre az egészségi állapotunkat. A másik technológia, ami 2050-re sokkal elterjedtebb lehet, az a mesterséges intelligencia. Addigra valószínűleg már nemcsak válogatni tud majd a különböző médiatartalmak közül, hanem maga is képes lesz ilyet alkotni.

Virágh Márton

Ha az elmúlt harminc év technológiai fejlődésének elképesztő léptékére gondolok, akkor még a közeljövőt megjósolni is olyan ingoványos talajnak érzem, ahová csak végtelen képzelőerejű sci-fi írók, vakmerő futurológusok vagy Hari Seldon-féle fiktív pszichohistorikusok merészkedhetnek - igaz, akár az általuk kitaposott ösvényen is haladhatunk. Ott van például a Star Trek sorozat, amely néhány dolgot eddig is meglepően pontosan jósolt meg, szóval jöhet az orvosi trikorder, a replikátor, a transzportáló sugár vagy a holofedélzet közül bármelyik, én készen állok.

Vörös Lóránd

Miután szélviharba keveredett szappanbuborékokként foszlanak szét a metaverzumok rémálomba illő víziói, végre a tényleges előrelépés ígéretét hordozó dolgok kerülnek előtérbe, mint a mesterségesintelligencia-kutatás és a kvantumszámítógépek fejlesztése. Ennek következtében a 2050-es évekre már az élet minden területén MI lesz a segítségünkre az oktatástól az egészségügyön át a leghétköznapibb feladatokig, és még a hozzám hasonló zsémbes nyugdíjasok szórakoztatásáról is gondoskodik majd művi társ.

Olvassátok el, hogyan telt a PC World elmúlt 30 éve, és vásároljátok meg a 2022/02-es magazint, ha még többet szeretnétek megtudni múltról, jelenről és jövőről. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.