Hirdetés

Álomfelügyelők: alvásfigyelő appok és kütyük

|

Divatosak manapság azok az appok és kütyük, amelyek megpróbálják számszerűsíteni az alvással töltött időnket. Elméletben jól hangzik a funkció, viszont csak kevés eszközben bízhatunk meg.

Hirdetés

Lekapcsoljuk a lámpát, szépen lassan álomba szenderedünk, reggel pedig, ébredés után szinte azonnal rendelkezésünkre áll alvásunk kiértékelése, vizualizálva, százalékosítva a mért adatokat. Látványos, sokak által kedvelt, mondhatni divatos funkcióról van szó, amelyet egyre több hordható eszközbe építenek be, illetve az alvásmonitorozó applikációk is egyre népszerűbbek, így napjainkban már mondhatni tömegek próbálják nyomon követni alvási szokásaikat.

Hirdetés

Sokan vakon megbíznak a kütyük, szoftverek méréseiben, pedig nem szabadna, ugyanis a szenzor beállításaitól, illetve a használt algoritmustól függően jelentős eltérések is lehetnek a termékek között. Tapasztaltuk ezt már például a lépésszámláló applikációkkal, kütyükkel is: egy aktív nap után csak nagyon ritkán mutatták mind ugyanazt az értéket. Sőt az is előfordult, hogy egy okosóra a busz rázkódásait is lépésnek számlálta. Szerencsére lépésszámlálókat könnyen lebuktathatjuk egy kis odafigyeléssel, ám az alvásmonitorozók pontatlansága már nehezebben érhető tetten, lévén hogy az általuk mért időszakot teljes egészében átalusszuk.

Indul a verseny

Mi úgy döntöttünk, hogy mégis megpróbáljuk lebuktatni a hibásan mérő eszközöket, egészen pontosan azokat, amelyek funkciója csupán eladásösztönzésre alkalmas, és valójában pontos beállítás és hatékony algoritmus híján nem érdemes adataikból messzemenő következtetést levonni. Első körben magunkhoz gyűjtöttünk három hordható (Alcor Splash, Fitbit Charge 2, Samsung Gear S3) és négy mobileszközt (Huawei P10 Lite, Sony Xperia L1, Sony Xperia XA1, Samsung Galaxy Tab S3), így egyszerre négy applikációval és három okos karpereccel tudtuk mérni ugyanazt az alvást. Az első mérések rendkívül eltérőek voltak, így kerestünk egy alvásklinikát, ahol professzionális körülmények között próbáltuk be tesztünk szereplőit.

Hirdetés

A budapesti Somnocenter Alvásegészségügyi Központban szakemberek segítségével egy párhuzamos poliszomnográfiás vizsgálatot is végeztünk, ahol EEG-műszerrel nézték agyi elektromos tevékenységünket, szemmozgásunkat, légzésünket, EKG-val szívritmusunkat, véroxigénszintünket, mellkasi és hasi légzésünket, a szájon és orron keresztüli légáramlást, test- és lábmozgásunkat, horkolásunkat, miközben az ágyon - repülő üzemmódban - egyszerre tesztünk összes szereplője aktiválva volt. A különleges vizsgálatot két éjszaka is elvégeztük, hogy pontosabb adatokat kaphassunk.

Így alszotok ti

Cikkünkben bemutatjuk a tesztelt eszközöket, a több hetes intenzív mérés, azaz alvás során szerzett tapasztalatainkat, sőt megpróbálunk eszközöket, applikációkat is ajánlani. Ám mielőtt belemerülnénk a mérésekbe, érdemes megnézni, pontosan mi történik akkor, amikor alszunk, egyáltalán mit akarunk mérni, és ez miért fontos. Az alvásnak több stádiuma van, megkülönböztetünk négy nem REM-fázist és egy REM-fázist. Előbbinél az első szintet a felszínes alvás jelenti, a szendergés, amely átlagosan a fekvésidő 5-10 százalékát adja. A következő szintet a felületes alvás jelenti, ekkor az izmok aktivitása tovább lassul, a szemmozgás abbamarad (átlagosan a fekvésidő 50 százaléka). A harmadik és a negyedik stádium az úgynevezett mély alvás részei, amelyek a leginkább segíti a test energiájának helyreállítását, és amelyek közben még tovább lassul a légzés, csökken a vérnyomás és az izommozgás (az ágyban töltött idő 5-10, 15-20 százalékát adják átlagosan). A negyedik fázisból a legnehezebb felébredni, hiszen a szintek sorrendje kötött, 1-2-3-4-3-2-1-REM. A REM szakaszban álmodunk, ekkor a legerősebb az agyi aktivitás, viszont a mozgatóizmaink teljesen leállnak. Dr. Terray-Horváth Attila, neurológus szakorvos szerint a csuklón hordható eszközök a legalkalmasabbak a mérésre, ám még azok sem alkalmasak diagnózis felállítására, viszont abból a szempontból jók, hogy képesek több hetes kimutatásokat is készíteni, valamint ráirányítják a figyelmet a terület fontosságára.

Sleep as Andorid

Hirdetés

A telepítések száma alapján jelenleg a legnépszerűbb alvásmonitorozó app, pedig csak 14 napig lehet ingyenesen használni, amelyet követően 1200 forintért váltható meg teljes funkcionalitással rendelkező változata. Megérheti a pénzét, hiszen egy funkciókban gazdag megoldásról van szó, amely az alvási szakaszunkhoz és a napfelkeltéhez tudja igazítani az ébresztés időpontját, időben elküld minket aludni, ha kell, altatódalt játszik le, emellett számos kiegészítővel rendelkezik, például a Philips Hue-modul segítségével a körülöttünk lévő világítást is tudja vezérelni.

Sleep Cycle

Habár az app rendelkezik egy fizetős szolgáltatással, alapverziója is jól használható, és nem csak 14 napig, mint az imént bemutatott rivális. Fő erőssége az optimális ébresztés, amely szintén a mozgásérzékelő és a mikrofon által gyűjtött jelekből próbálja megsaccolni, hogy éppen melyik alvásfázisnál járunk, így megtalálva az optimális pillanatot. Grafikonjai látványosak, de viszonylag kevés adatot kapunk visszajelzésként, az alvásminőségről csupán százalékos értéket ad, azt viszont már titokként kezeli az app, hogy azt miként számította ki.

SleepTime

Hirdetés

A riválisokhoz hasonló elven működik az Azumio megoldása, azaz mozgásunk alapján próbálja megsaccolni, hogy éppen mely alvásfázisban járunk, és ahhoz igazítani az ébresztés időpontját. Horkolást nem rögzít és ébresztési zenéből is csupán egyet választhatunk. Az adatok vizualizálásához látványos színezést használ, ám a Deep- és a REM-szakaszt egyként kezeli, meg sem próbálja szétválasztani.

SleepBot

Nem vállalja túl magát a szolgáltatás, és nem is próbálja azt állítani, hogy képes meghatározni alvásfázisaink idejét. Az átlátható kezelőfelülettel rendelkező programot ettől függetlenül javasoljuk kipróbálásra, mivel képes kijelezni a mért mozgás intenzitását, valamint hangot is rögzít. Előbbiből lehet következtetni az alvás minőségére, míg utóbbi a horkolás visszahallgatásában jelenthet hatalmas segítséget. A programban többek között optimális alvásidőnket is megadhatjuk és beállíthatjuk, hogy mérés közben, azaz az alvásgomb lenyomása után mely telefonfunkciókat kapcsolja ki magától a program.

Tesztünk itt még nem ért véget, a következő oldalon folytatjuk az alvásfigyelő hardverekkel és a méréseink összegzésével. Kattints a második oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.