Hirdetés

Mit vár a PC World csapat 2010-től?



|

A 2009-es év utolsó napjaiban azt néztük meg, ki mit tart a tavalyi év legfontosabb termékének vagy eseményének. Most azonban előre tekintünk, és a csapat tagjai elmondják, mit várnak leginkább idén.

Hirdetés

Előző összefoglaló cikkünkben kitárgyaltuk magánvéleményünket, ki szerint mi volt 2009 legfontosabb terméke vagy eseménye az informatika világában. DVB-T sugárzás, Eee Keyboard, HTC okostelefonok, és persze sok-sok Windows 7 után azonban azt is megkérdeztük magunktól, hogy az eseménydús 2009 után szerinte mi lesz az igazi nagy durranás 2010-ben.


Gyepes Máté - újságíró, PC World, GameStar

20100105-nvidia-ion-2_1.jpg
Konkrét termékre, technológiára most rásütni a legfontosabb szót még kicsit korai, ezért inkább a biztosabb dolgokról essen pár szó - leginkább a komponensek frontján. 2010 első negyedévére várható az AMD válasza az Intel utóbbi pár hónapban felmutatott termékbejelentéseire, illetve a hordozható számítógépek piacán is egyre kiélezettebb csata kezd kibontakozni a két gyártó között.

Beköszönt az új Intel Atom korszaka, melyhez már készül az NVIDIA ION 2, de nemcsak a lapkakészlet miatt izgulhatunk a Santa Clara-i gyártóért, hanem az első DX11-es grafikus vezérlői miatt is. A merevlemezes és SSD-tárhelyeknél a gyártók fokozatosan az új SATA-szabvány használatára térnek át, az optikai adattárolás frontján pedig remélhetőleg erősebb és legfőképpen olcsóbb Blu-ray jelenlétre számíthatunk majd.

Egri Imre - újságíró, PC World, Computerworld

Nem várok sokat az új évtől, csak azt, hogy átérjünk a válság értelmesebb oldalára. Azt, hogy a szelektív hulladékgyűjtő konténerek tartalma valóban szelektíven kerüljön feldolgozásra. Hogy ne csak a 100-as égőt tiltsák be, hanem elérhető árú és fényminőségű alternatívák kerüljenek kifejlesztésre. Azt, hogy hazánk sokat emlegetett geotermikus tartalékait vessék már be mondjuk a távhő szolgáltatásban, így nem ÁFA tologatással konzerválnánk egy halódó technológiát, hanem tiszta energiához juttathatnánk olcsón a tömegeket.


20100105-merges-telefon.jpg
Azt, hogy ne az adó- és TB adminisztráció adjon munkát a vállalkozásoknak, de a sokat emlegetett pályázati lehetőségek a kisvállalkozásokig is eljussanak. Azt, hogy a szolgáltatók szabad versenye (TV, internet, de bármi más is) ne azt jelentse, hogy egymással versengve privát területeiken minél többet leakasszanak az ügyfelekről, hanem azt, hogy valóban egyazon földrajzi területen több szolgáltató ajánlata legyen elérhető (az én kerületemben még mindig csak egyetlen egy van).

Azt, hogy a kábeltévés szolgáltatók, átlépve digitális rendszerre kínáljanak széles körben kompatibilis megoldást videó rögzítésre alkalmas vevőegységek használatára a felhasználó igényei szerint. Azt, hogy ha a szolgáltatónkat hívjuk telefonon, ne kerüljön 30 percbe elintézni egy csomagváltást és ne csak azt mondják el, hogy az új csomagban 10 forintos a percdíj, de azt se felejtsék el közölni, hogy az csak a helyi hívásokra igaz, a mobil tarifája pedig 70 Ft (2009-ben!!!). Azt is várom, hogy ha már csak alig két évre vagyunk a digitális sugárzás lekapcsolásától, akkor könyörgöm, ne csak a mára végletekig elavult és feleslegessé vált (és egyszerűen hamisítható) faxnak adjanak hitelt, hanem az e-mail-nek is.

Molnár József - újságíró, PC World, nonstopÜZLET


20100105-cloud-operacios-rendszer.jpg
Ha abból indulunk ki, hogy a válság jövőre is éreztetni fogja a hatását, akkor a Los Angelesben kivívott diadal (a városi GroupWise levelezőrendszer lecserélése felhő alapú Google megoldásra) hatására több település is követheti a nagyváros példáját.

2010 így akár a felhő éve is lehet. Ezt remekül példázza, hogy készül az első cloud alapú kliensoldali (Chrome OS) és szerveroldali (Windows Azure) operációs rendszer. A meglévő szoftver, mint szolgáltatások dinamikusan nőnek és folyamatosan jelennek meg az újabb versenyzők. S habár a nagy cégek féltve adataikat még mindig inkább saját felhőben gondolkodnak, alulról elindulhatnak a változások. Mindemellett persze könnyen elképzelhető, hogy 2010 az első komolyabb cloud biztonsági incidens éve is lesz.

Bata László - szerkesztő, PC World magazin

20100105-openoffice-org-blu-ray.jpg
Két dolgot emelnék ki a 2010-es évvel kapcsolatban. Egyrészt, tavaly tavasszal érkezett a hír, hogy a kis gyártók előtt is megnyílik a Blu-ray technológia, karácsonyra már 30 ezer forintos "dzsunkán" készült lejátszókat vártak az elemzők. Nos, a noname gyártókig még mindig nem jutott el a Bly-ray, de a brand gyártók termékei közül egyre többen közelítik a 30 000 forintos határt. Remélhetőleg idén tényleg átmennek a "már megfizethető" kategóriába az asztali és a számítógépbe szerelhető Blu-ray eszközök is, és persze a filmek ára is lehetne alacsonyabb.

Más: szeretem a szabad forrású szoftvereket. Sajnos évről évre csalódnom kell az OpenOffice.org fejlesztőiben. Miközben olyan ütemben pakolják bele az új funkciókat a programba, hogy lassan az MS Office is szégyenkezhet mellettük, a munkát hátráltató hibák kijavításával nem foglalkoznak. Példának okáért a rendszeres adatvesztésekkel - nem formázási, hanem a szöveg csonkolásával - "működő" RTF motort kellene rendbe rakni. Naiv optimistaként azt várom, hogy talán idén erre is lesz energiája az OOo csapatnak.

Telek Zoltán - főszerkesztő, PC World


20100105-murdoch-google_1.jpg
A PC World egyaránt érdekelt az offline, azaz nyomtatott és az internetes tartalomszolgáltatásban, így különösen kíváncsi leszek arra, vajon képes lesz-e az amerikai médiamogul, a többek közt a The Wall Street Journalt és a New York Postot birtokló Rupert Murdoch szembeúszni az árral és megtörni a jelenleg általános beidegződést, miszerint az interneten minden ingyen van.


Murdoch szeretné fizetőssé tenni tartalmait, és páldául elérhetetlenné tenni azokat a Google keresőmotorja számára - a sztorinak persze az a pikantériája, hogy ezel párhuzamosan a feltörekvő Microsoft-kereső, a Bing viszont várhatóan exkluzív jogokat kap majd ezeknek a tartalmaknak a beindexelésére. Sokan belebuktak már a fizetős modellbe, most viszont egy igazi nehézfiú ugrott neki a feladatnak, s talán már idén kiderül, milyen sikerrel.

Spányik Balázs - újságíró, PC World

A jövő csupa, csupa kérdés:
- Jönnek-e az USB 3-as eszközök, és ha igen, milyen sebességgel?
- Milyen lesz a végleges 2010-es Microsoft Office? (Hardveres gyorsítás a PowerPointban? OMG!)
- Világuralomra tör-e a Google? Chrome, Chrome OS, Android, Nexus One, Google *.*!
- Letesszük-e a hajunkat az Apple új táblagépe láttán? Nyilván. És az új iPhone-tól? Főleg!
- Milyen lesz a jövő böngészője? Lesz-e egyáltalán Firefox 3.7, és ha nem, akkor mennyit kell várni a 4.0-ra?
- Marad-e használható csevegőprogram? Avagy tovább süllyed-e a Messenger és a Skype a [sípolás]-ba? (Ha van még hova, egyáltalán.)
- Betiltják-e a Facebookot, mint korunk modern kábítószerét? Meg is nézem, mi van a maffiámmal...
- Fogok-e még egyáltalán játszani a PC-mmel? StarCraft 2? Inkább Half-Life Episode 3-at nekem!
- Történik-e valami az árakkal, vagy ez így normális, hogy az USA-ban minden olcsóbb, mint Európában?
- Mit felejtettem ki? Nem tudom, de kiderül 2010-ben! :-P


Papp Gábor - újságíró, PC World


Spányik kollégához hasonlóan az én fejem is telis-tele van kérdésekkel, hiszen egy év hosszú idő és nincs kristálygömböm, amivel megjósolhatnám a jövőt. Ami viszont évek óta nagy vágyam az a High Definition, vagyis a HD csatornák számának növekedése a hazai kábeltévés hálózaton. Szintén nagy reményeket fűzök a Blu-rayhez, ami 2009-ben csak bukdácsolt, de 2010-ben talán bekövetkezhet a változás, aminek hála az átlagos felhasználók is megtapasztalhatnák, hogy mire jó valójában a drágán vásárolt nagyképernyős tévéjük.


Valószínűleg idén sem fog teljesülni, de azért elvárom, hogy az idei évben az elektronikai termékek minősége javuljon, mert a Távol-Keleten gyártott eszközök tartóssága és minősége hagy némi kívánni valót maga után, amin most már ideje lenne változtatni.


Tószegi Szabolcs - újságíró, PC World


20100105-apple-tablet.jpg
Egy pletyka lehet 2010 legnagyobb durranása - legalábbis ha igaznak bizonyul, ez pedig az Apple állítólagos táblaszámítógépe, amely a hírek szerint akár már Januárban is megjelenhet. Az biztos, hogy ha valakinek sikerülhet ezt az eddig nem túlságosan népszerű számítógép kategóriát felfuttatnia, akkor az az Apple, amely valahogy nyílván eléri, hogy a felhasználók megőrüljenek majd érte.


Az innen onnan szivárgó információk szerint a gép kisebb lesz mint az eddigi táblagépek: méretben valahol félúton lesz az iPhone és egy hagyományos netbook között.

Horváth Balázs - felelős szerkesztő, nonstopMOBIL

20100105-motorola-google-android.jpg
Mindenki azt mondja és mi is nehezen vonjuk ki magunkat a megállapítás alól: jövőre az Android befejezi, amit idén elkezdett. Szinte az összes fontos gyártó, és ami még fontosabb, szolgáltató ismeri fel, hogy a Google új, mobilos operációs rendszerével lehet megfogni a vásárlókat, felhasználókat.

Az összes többi rendszer kicsit megfáradt, de még ha ez nem is igaz eben a formában, az biztos, hogy a Google online központú, közösségi életre fókuszáló gondolkodásmódja sokkal előbbre jár, mint a többieké. Mindennek az előretörésnek az egyik legfontosabb következménye a Motorola feltápászkodása lesz, hiszen az amerikaiak DROID/MILESTONE modellje megkezdte hódítását és nagyon úgy néz ki, hogy közvetve ugyan, de a Google húzza ki a Motorolát a bajból.

Balla Zoltán - főszerkesztő-helyettes, PC World magazin


A legnagyobb várakozásom szintén a Google-höz köthető A töretlenül nagy sikerű érintőépernyős megoldásokra épülő Android mobilos operációs rendszertől a szakértők (köztük a PC World szakértője is) nagyon komoly sikereket várnak a jövően, és ha valóban így lesz, az egyben a Google betörését is jelentené a mobiltelefonos alkalmazások gyorsan bővülő piacára is.

Turcsán Tamás - felelős szerkesztő, nonstopÜZLET

Az elkövetkező év komoly csatákat hozhat a Google –  Microsoft párharcában is. A teljes pályás letámadás elvét gyakorló keresővállalat okozhat még kellemetlen pillanatokat a Windows 7 sikerét ünneplő redmondiaknak, bár Ballmer fejlesztői többször is produkáltak meglepő dolgokat.

20100105-bongeszo-haboru-mozilla-firefox-internet-explorer.jpg
A nagyok várhatóan még nagyobbak lesznek, ugyanakkor vannak területek, ahol lehetnek még érdekes befutók. A webes irodák piacán versengők közül könnyen lehet, hogy indiai Zoho lesz a nevető harmadik. A böngészők piaci versenye is élesedik, a Firefox egyre jobban megközelíti, majd az Internet Explorer piaci részesedését, s a trónkövetelő Chrome, az Opera és a Safari is a piacvezetőtől hódít el újabb százalékokat.

2010 végére derül ki, hogy pontosan milyen területeken terjeszkedik majd a Google Chrome operációs rendszer, fenyegeti-e majd a Windows dominanciát, képes-e ellentámadást indítani a Bing a keresőpiacon, s hogy igazi Google-map killer lesz-e a Microsoft ígéretes térkép alkalmazása.

Érintőképernyő fronton ugyan az iPhone győzelmét nehéz lenne elvitatni, de az év folyamán megérkezhetnek a régóta várt Google telefonok is, amelyek komoly kihívások elé állíthatják a versenytársakat. Ha már az érintőképernyőnél tartunk, a Windows 7 átértelmezheti az ilyen rendszerekről alkotott eddig képünket is, hiszen érkeznek az első olyan alkalmazások, amelyekhez már nincs szükség egérre. A laptopok, monitorok esetében egyre gyakrabban lesz érdekes szempont, hogy az érintőképernyős alkalmazásokat támogatja-e, a touch-screen így törhet ki a mobilok és PDA-k világából.

2010-ben fokozódhat a netbook őrület, s meglátjuk, hogy kibírja-e a számítógép gyártók java a válságot. Egy biztos, hogy mindenki zöldebb számítógépekkel, mobilokkal, környezettudatos és energiatakarékos megoldásokkal igyekszik majd újabb vevőket szerezni magának.


Bátky Zoltán - felelős szerkesztő, PC World Online


20100105-valsag-miatt-kirugott-szerencsetlen.jpg
Érdekes módon most az üzleti vonatkozások felől várok csodát, pedig az utolsó pillanatig meg voltam győződve, hogy valamilyen technológiai fejlesztést, hardvert vagy épp valamilyen forradalmian új szoftvert fogok javasolni. És ez a csoda ráadásul rajtunk múlik, ugyanis én azt szeretném, ha 2010 lenne az az év, amikor kiderül mindenki számára, hogy a válság csak a fejekben létezik.


Az emberek ugyanis 2009-ben, a válság évében is ugyanúgy dolgoztak, mint addig (sőt, a legtöbben többet is). Az áruk ugyanúgy potyogtak le a futószalagokról, és a vásárlók továbbra is ettek, ittak, öltözködtek, sőt, fejlesztették informatikai eszközeiket is. Akkor tehát hol is volt ez a válság? Bankokban, hosszú és értelmetlen számsorokban, de semmiképpen nem a valóságban, otthon nálunk, vagy a munkahelyeken az asztalok mögött.


Talán idén már mindenki belátja végre, hogy egy hibás öngerjesztő folyamatról van szó, és nem lesz több leépítés, a vállalatok a nadrágszíjak meghúzására hivatkozva nem bocsájtanak el értékes munkatársakat, és végre mindenki azzal foglalkozhat majd az informatikai iparban és minden más területen, amivel mindig is kellett volna: az alkotással, termeléssel, nyugodt, kiegyensúlyozott munkával. Ugye, nem csak én vagyok túl optimista...?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.